Tesla maakt belofte om 80.000 auto’s te verkopen in 2016 niet waar

Tesla kondigde begin dit jaar aan 80.000 voertuigen te willen verkopen aan het einde van het vierde kwartaal. Maar helaas voor het bedrijf: dat is niet gelukt. Tesla verkocht dit jaar 76.230 voertuigen – wat indrukwekkend is. Echter: daarmee is het opnieuw een belofte die het bedrijf niet in kon wisselen.

We zeggen opnieuw, want Tesla wilde in het tweede kwartaal van 2016 17.000 auto’s afleveren, wat er uiteindelijk 14.370 werden. Beide cijfers zitten echt net onder de ambitie die het bedrijf had en het heeft dan ook weinig gevolgen.

“Onze leveringscijfers van het vierde kwartaal moeten gezien worden als ietwat conservatief, omdat we een auto alleen als geleverd zien als hij aan de klant gegeven is en al het papierwerk correct is”, voegt Tesla toe in de aankondiging van de cijfers.

Problemen

Daarnaast zegt het bedrijf wat problemen te hebben gehad met haar productie vanwege de “transitie naar de nieuwe Autopilot-hardware”. Daardoor werden er meer auto’s geproduceerd aan het einde van het kwartaal, aldus het bedrijf. Aan het einde van 2016 waren er bovendien nog 6450 voertuigen onderweg, die geteld worden als leveringen van het eerste kwartaal van dit jaar.

“In totaal zijn er ongeveer 2750 voertuigen niet meegeteld voor het vierde kwartaal vanwege vertragingen op het laatste moment, of omdat de klant niet in staat was om de levering aan te nemen. Zelfs als deze klanten al betaald hadden voor hun voertuigen, hebben we ze niet meegeteld voor het vierde kwartaal.”

Productie

Kijken we puur en alleen naar de productie van voertuigen, dan heeft Tesla haar belofte wel ingewisseld. In het vierde kwartaal alleen al werden er 24.882 voertuigen geproduceerd, wat het totaal van 2016 op 83.922 brengt.

Maar produceren is niet hetzelfde als verkopen, dus misschien moet Tesla haar verwachtingen in de toekomst iets naar beneden bijstellen. Bijvoorbeeld de ambitie om in 2018 een half miljoen Tesla Model 3’s te produceren (dus niet verkopen). Daarentegen waren er in april al 400.000 bestellingen binnen voor dit voertuig, waardoor het een stuk waarschijnlijker lijkt dat Tesla dit doel wel behaald.