Tesla voorziet met SolarCity een heel eiland van stroom met zonne-energie

Tesla liet in juni weten dat ze het bedrijf SolarCity wilden overnemen, waar Tesla-CEO Elon Musk bestuursvoorzitter is. In augustus lukte dit ook en nu is de overname van 2,6 miljard dollar rond. Tijd voor een feestje, besloot de fabrikant van elektrische auto’s en die komt er dan ook. Om de overname te vieren zijn SolarCity en Tesla namelijk wel een wel heel groot project aangegaan: ze hebben een geheel eiland voorzien van zonne-energie, schrijft het bedrijf op haar blog.

Het gaat om het eiland Ta’u in het Amerikaanse Samoa. Het eiland draait nu op dieselgeneratoren, maar Tesla heeft in het afgelopen jaar een microgrid van zonnepanelen en -accu’s aangesloten. Daarmee kunnen ze bijna 100 procent van alle stroom vervangen met zonne-energie voor de 600 inwoners van het eiland.

In totaal zijn er 5328 zonnepanelen van de twee bedrijven geïnstalleerd, naast zestig Tesla Powerpacks. In die accu’s wordt de stroom opgeslagen. Hiermee moet het eiland drie dagen zonder zonlicht van energie voorzien kunnen worden en in slechts zeven uur is zijn de accu’s weer helemaal opgeladen.

Ta’u-bewoner Keith Ahsoon vertelt:

Dit project helpt om de uitstoot van koolstof te verminderen in de wereld. Als je op een eiland woont zie je de klimaatverandering van dichtbij. Erosie op het strand en andere duidelijke veranderingen zijn hier een onderdeel van het leven. Het is een serieus probleem en dit project geeft hopelijk een goed voorbeeld voor iedereen die volgt.

Het project in Ta’u werd gesponsord door American Samoan en de autoriteiten in de Verenigde Staten. Volgens Tesla gaat het een hoop geld schelen voor het eiland, dat eerder bijna 415.000 liter aan diesel per jaar gebruikte en dat ook nog eens moest importeren.

Het lijkt er op dat Tesla met dit project wil laten zien wat de mogelijke voordelen zijn van de overname van SolarCity, hoewel het een risicovolle stap blijft. SolarCity maakt namelijk geen winst, maar geeft 6 dollar uit voor elke dollar die ze verdienen. Daarmee heeft Tesla dus een bedrijf gekocht dat diep in de schulden zit. Maar volgens Musk was het een noodzakelijke stap voor zijn plannen om schone energie overal in te integreren.