Tesla maakt stelen van hun auto’s moeilijker met verbeterde cryptografie en PIN to Drive

Tesla Model 3

Een mooie Tesla staat niet verkeerd in je garage. Maar dat is helaas ook wat dieven denken, waardoor het gewilde auto’s zijn om te stelen. De fabrikant neemt nu maatregelen om dat te voorkomen, met nieuwe beveiligingsfuncties. Het gaat om “verbeterde cryptografie” en het nieuwe ‘PIN to Drive’. Dat meldt Electrek.

Het nieuwe PIN to Drive vereist dat je een pincode invoert op het scherm, voordat je weg kunt rijden met de auto. De functie is niet verplicht, dus je kunt zelf besluiten of je  er gebruik van maakt of niet. Om de functie te activeren ga je naar Instellingen, Veiligheid en Beveiliging en dan naar PIN to Drive.

Ook is er ondersteuning gekomen voor verbeterde cryptografie voor de sleutelhangers van de Model S. Daarmee moet je beter beschermd zijn tegen andere soorten aanvallen.

Diefstal

De Tesla wordt ‘onsteelbaar’ geacht, onder meer omdat de GPS altijd aan staat. Als je auto dus gestolen wordt, kun je hem snel weer terugvinden. Toch worden de voertuigen nog wel eens gestolen. In 2017 meldde NRC bijvoorbeeld dat er zeven exemplaren gestolen waren. En er werd er maar eentje teruggevonden.

Probleem is dat dieven vaak een ‘jammer’ gebruiken om GPS-signalen te blokkeren. Daardoor kun je de auto dus niet terugvinden. Bovendien worden de voertuigen snel uit elkaar gehaald. Dus mocht je hem dan ooit nog eens vinden, dan is het in stukjes en beetjes.

De auto zelf inkomen is ook niet ingewikkeld. Er is een zogenaamd relay-apparaat, waarmee het signaal van je autosleutel in huis verlengt wordt. Daarmee kunnen dieven dus de deur openen. Met de nieuwe updates, die deze week uitgerold worden, moet je daar dus beter tegen beschermd zijn.