Tesla gaat energie opslaan om te zorgen dat mensen in Californië niet zonder stroom komen te zitten

Tesla gaat naar eigen zeggen de grootste opslagplaats voor elektriciteit ter wereld realiseren voor het Amerikaanse Southern California Edison, één van de grootste leveranciers van elektriciteit in Californië. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. In totaal zullen de batterijen, die Tesla Powerpacks noemt, 80 MWh aan energie kunnen opslaan. Volgens de fabrikant is het genoeg om 2500 huishoudens een dag lang van stroom te voorzien.

De opslag moet binnen drie maanden in gebruik worden genomen om aan de toenemende vraag naar energie in de winter te kunnen voldoen. Tijdens daluren worden de batterijen opgeladen, zodat de energie bij hogere vraag aan de huishoudens geleverd kan worden.

Gaslek van Aliso Canyon

De deal tussen Tesla en Southern California Edison komt voort uit het langdurige gaslek van Aliso Canyon, het grootste lek van aardgas in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Van oktober 2015 tot februari 2016 lekte er gas uit de bron, waardoor duizenden mensen geëvacueerd moesten worden. De schade aan het milieu wordt groter geschat dan de schade van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

De uitbater van Alison Canyon, Southern California Gas Co., wordt nog steeds geconfronteerd met rechtszaken van de lokale bevolking. Het lek zorgde ervoor dat leverancier Edison zich zorgen maakt dat het niet genoeg elektriciteit kan leveren als het aanbod laag is. Bovendien moet Edison van de overheid aan richtlijnen voldoen om binnen een aantal jaar voldoende energie op te kunnen slaan.