Tesla produceert twee keer zoveel auto’s als een jaar geleden, maar loopt toch achter op beloftes

Tesla heeft zijn productie de afgelopen maanden flink opgeschroefd. Hierdoor gaat het bedrijf waarschijnlijk het komende half jaar net zoveel auto’s maken als in heel 2015. Desondanks loopt de levering van de Model S en Model X op dit moment achter op de eigen verwachtingen van het bedrijf.

Drie maanden geleden sprak Tesla de ambitie uit om in het tweede kwartaal 17.000 auto’s af leveren. Dat werden er 14.370. Op dit moment levert de autofabrikant ongeveer twee keer zoveel Model S-exemplaren op dan Model X-exemplaren.

Tesla Model 3

De productiecijfers van Tesla worden op dit moment op de voet gevolgd, omdat het bedrijf voor een immense klus staat met de productie van de Model 3. Over exact een jaar moet de productieketen voor deze auto op volle kracht draaien en Elon Musk heeft aangegeven dat er voor het einde van 2018 een half miljoen Model 3-exemplaren van de band zijn gerold.

Om dat te halen moeten er wekelijks meer dan 6000 worden gemaakt. Ter vergelijking: op dit moment kan Tesla 2000 auto’s per week produceren. Eind dit jaar zullen dit er naar verwachting 2400 zijn.

Vertraging bij het waarmaken van deze ambities kan Elon Musk niet gebruiken. Op dit moment wachten er namelijk al zo’n 400.000 klanten op hun bestelling.