Tesla van de beurs: Elon Musk is in gesprek met Saoedi-Arabië over financiering

Tesla-Model-3

Elon Musk verbaasde vorige week de wereld met een tweet waarin hij zei te overwegen Tesla van de beurs te halen. De financiering daarvoor was zelfs al rond, zo stelde de topman. Nu blijkt dat dat niet helemaal klopt. In een blog zegt Musk in gesprek te zijn met het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië over een deal.

Het staatsinvesteringsfonds zou in 2017 al eens geopperd hebben om Tesla van de beurs te halen. Onlangs kocht het fonds bijna 5 procent van de aandelen op via de publieke markt. Daarna zouden ze om nog een bespreking gevraagd hebben.

“Tijdens die ontmoeting liet de managing director van het fonds weten het te betreuren dat ik niet eerder besloot een private transactie met hen te doen. Hij liet ook weten financiering voor de privatisering van Tesla te steunen”, aldus Musk in het blogbericht. “Ik begreep dat anderen hier geen beslissing over hoefden te maken en dat ze graag door wilden gaan.”

Het fonds zou in ruil voor de financiering een belang in het bedrijf krijgen. Musk is echter nog in gesprek met andere investeerders, zo stelt hij zelf.

Aanklacht

Voor de privatisering van Tesla zou Musk 420 dollar per aandeel willen betalen. Dat komt neer op ruim 70 miljard dollar, maar Musk vindt dat bedrag veel te hoog. Volgens zijn eigen schatting blijft er na de privatisering namelijk zo’n tweederde van de aandelen in handen van dezelfde aandeelhouders.

Na de tweet van Musk over het plan kwam er een storm van kritiek. Diverse investeerders klaagde hem en Tesla aan, meldt NU.nl. Volgens de investeerders waren de tweets vals, misleidend en een “kernaanval” bedoeld om shortsellers uit te schakelen.

Verder zeggen ze dat Musk de prijs van het aandeel kunstmatig opstuwde, waarmee hij de federale beurswetten heeft overtreden. Beurswaakhond SEC is inmiddels een onderzoek gestart.