Tesla weet winst te behalen in derde kwartaal, ondanks schandalen Musk

Tesla-Roadster

Tesla heeft de afgelopen maanden flink in het nieuws gestaan, vooral vanwege schandalen rondom CEO Elon Musk. Toch wist het bedrijf een winst te behalen tijdens het afgelopen kwartaal, en kwam de omzet boven de 6 miljard dollar uit. Dat meldt CNBC.

Volgens Tesla was de Model 3 in het afgelopen kwartaal de best verkopende auto in de Verenigde Staten, als er naar omzet wordt gekeken. Musk zelf zei verder dat het een “ongelofelijk historisch kwartaal” was voor het bedrijf. En dat klopt ook wel, want Tesla deed het beter dan Wall Street had verwacht.

Het bedrijf wist een omzet van 6,82 miljard dollar te draaien, tegenover een verwachtte 6,33 miljard dollar. Dat is 70,5 procent meer dan een jaar eerder. Analisten hadden verder verwacht dat het bedrijf 19 dollarcent per aandeel verlies zou draaien, maar in plaats daarvan werd er een winst van 2,9 dollar per aandeel gemeld.

Musk zei al eerder dat het bedrijf nu duurzaam winstgevend zou worden. Voor het derde kwartaal van dit jaar had het bedrijf echter slechts twee andere winstgevende kwartalen sinds de beursgang in 2010. Tesla verwacht nu dat het ook in het vierde kwartaal winst gaat maken.

Schandalen

De afgelopen maanden had Tesla echter flink last van diverse schandalen rondom Elon Musk. Musk beschuldigde iemand in Thailand onder meer van pedofilie via Twitter, om dat later terug te nemen. Ook kwam hij in opspraak wegens het roken van een joint tijdens een radio-uitzending.

De meeste ophef ontstond echter wegens een tweet van Musk, waarin hij suggereerde Tesla van de beurs te willen halen. Later zei hij dat toch niet te willen doen. Inmiddels heeft hij een overeenkomst gesloten met beurswaakhond SEC, omdat hij beursfraude zou hebben gepleegd.

Volgens die overeenkomst moet hij opstappen als voorzitter van de raad van bestuur van de autofabrikant. Ook moeten hij en het bedrijf ieder 20 miljoen dollar boete betalen.