Tesla’s Solar Roof is nu te koop (en goedkoper dan verwacht)

Het is nu voor de eerste klanten mogelijk om een Solar Roof te bestellen, ook in Nederland. Het dak wordt in 2018 geleverd.

Klanten in ons land moeten voor een bestelling hun creditcardgegevens doorgeven, waarna een aanbetaling van 930 euro gerekend wordt. Dat is uiteraard niet de totaalprijs voor een nieuw dak. De prijs daarvan zal afhangen van de omvang en hoeveelheid dakpannen met zonnecollectoren die je gebruikt.

Je hoeft namelijk niet in iedere tegel een zonnecollector te hebben. Dat hangt af van de hoeveelheid energie die er opgewekt moet worden en de hoeveel schaduw die op je huis valt. Het huis op de afbeelding hierboven heeft alleen maar dakpannen van Tesla, maar ze zijn niet allemaal voorzien van zonnecellen — al zie je daar niets van.

Volgens de prijsindicatie die Tesla geeft kost een dak dat met 35 procent van de dakpannen zonne-energie opwekt 235 euro per vierkante meter. Hoe meer dakpannen je wilt mét zonnecollectoren, hoe hoger de prijs uiteindelijk wordt meldt Tesla.

Goedkoper dan huidige dakbedekking

De prijs van een Solar Roof zal volgens de fabrikant lager liggen dan andere vormen van dakbedekking. Daarbij krijg je 30 jaar garantie dat het dak minstens 30 jaar lang zonne-energie blijft opwekken. Op het dak zelf krijg je een ‘garantie voor de levensduur van het huis’. Volgens Tesla-topman Elon Musk is het dak sterker dan bestaande dakbedekking.

Drieluik van Musk

Musk ziet een drieluik voor zich waarmee we ultiem gebruik kunnen maken van de zon. “De zon levert binnen een uur genoeg energie om onze hele planeet te voorzien. Je huis kan dit gratis opvangen door zonnepanelen in het dak, waar het in elektriciteit omgezet kan worden en opgeslagen kan worden in de Powerwall batterij.” Vanuit die batterij kun je de auto opladen, of gewoon het licht in huis aan doen.