Politie Cardiff scant gezicht van iedere fan die de Champions League-finale bezoekt

De politie van Zuid-Wales gaat gezichtsherkenning testen bij de finale van de Champions League op 3 juni, schrijft Motherboard. De gezichten van alle bezoekers worden gescand en vergeleken met een database met daarin ongeveer 500.000 gezichten van mogelijk verdachte personen.

Het systeem wordt op de dag van de wedstrijd opgezet op het treinstation van Cardiff, waar de wedstrijd plaatsvindt. Daarnaast wordt het neergezet bij het Principality Stadium in het hart van het centrum van Cardiff. De camera’s scannen als alles goed gaat de gezichten van 170.000 bezoekers en duizenden mensen die in de buurt zijn. De afbeeldingen worden realtime vergeleken met de database.

De politie van Londen gebruikte het systeem, genaamd Automated Facial Recognition (AFR), al bij de Notting Hill Carnival in 2016. Er wordt steeds vaker overwogen om het systeem te gebruiken. Volgens Tony Porter, de surveillance camera commissioner van de Britse overheid, zijn incidenten als de recente aanval op de spelersbus van Borussia-Dortmund de achterliggende reden. Belangrijk is echter wel dat de politie de technologie moet gebruiken met de regels voor beveiligingscamera’s, aldus Porter.

Kritiek

Het is echter de vraag hoe effectief AFR is. In het rapport ‘Face In Video Evaluation’ van NIST wordt geschreven dat er grenzen zijn aan het herkennen van gezichten. Kijkt iemand niet in de richting van de camera of is een gezicht verborgen onder bijvoorbeeld een capuchon of achter een sjaal, dan is een gezicht alsnog niet te herkennen. Voor de accurate resultaten moeten er camera’s zijn van hoge kwaliteit en moet de omgeving precies goed zijn.

Ander punt van kritiek komt van de House of Committee in de VS. Daar werden bevindingen van de Government Accountability Office onthuld die laten zien dat de algoritmes van de FBI het in 14 procent van de gevallen niet bij het juiste eind hadden. Daarnaast werden personen met een donkere huidskleur vaak niet goed geïdentificeerd.

En ook tijdens de Notting Hill Carnival ging het niet zoals verwacht. Het gebruik van AFR leidde tot geen enkele arrestatie en niet een mogelijke verdachte werd geïdentificeerd. Dat terwijl er 454 mensen werden opgepakt tijdens het festival.

Unieke kans

De politie van Zuid-Wales wil een dergelijk systeem echter toch uitproberen. Jon Edwards, Chief Superintendent van de afdeling, zei dat de politie financiering van de Home Office heeft gekregen voor de ontwikkeling van AFR. “De finale van de Champions League geeft ons een unieke kans om deze technologie in een echte omgeving te testen en het zich te laten bewijzen. We hopen dat het de voordelen en de toepassingen van dit soort technologie aantoont voor de politie.”