Wetenschappers van MIT en het Boston Children’s ziekenhuis zijn een project gestart waarbij ze MRI-scans gebruiken om een hart van een patiënt na te maken. Door het hart 3D te printen kunnen artsen voor een operatie zien en voelen hoe het hart van de patiënt eruit ziet. Dit maakt de operatie een stuk veiliger.
Door een MRI-scan te gebruiken als blauwdruk kunnen artsen binnen drie uur aan de slag met een model van een hart. Om het proces te laten werken is het belangrijk dat artsen de grenzen aangeven tussen de verschillende organen. Op deze manier kunnen de MRI-scans gebruikt worden door de 3D-printer.
Deze manier van 3D-printen is pas sinds kort mogelijk. Eerder zou iemand handmatig aan moeten geven waar de grenzen van het hart liggen in de plusminus 200 scans, wat ongeveer tien uur in beslag zou nemen. Eén van de wetenschappers heeft daarom een algoritme ontwikkeld dat ervoor zorgt dat er slechts tijdens acht scans handmatig grenzen aangegeven hoeven te worden. Vervolgens doet het algoritme de rest van de scans in een uur. Het 3D-printen van het hart kost zelf ook nog een aantal uur.