‘The Beatles deze week beschikbaar op streamingdiensten’

Muzieksite Billboard heeft een primeur: vermoedelijk wordt deze week de muziek van The Beatles beschikbaar op de diverse muziekstreamingdiensten. De muzieksite meldt dat op 24 december de muziek voor het eerst te luisteren is via Spotify, Apple Music en andere diensten.

Billboard schrijft dat er aanvankelijk geruchten de ronde deden dat de muziek van The Beatles de eerste zes maanden exclusief zou zijn voor een “bekende streamingdienst”, maar volgens de website zou het kunnen dat daar geen sprake meer van is. Voorlopig lijkt nog geen enkele partij de geruchten te bevestigen. Spotify laat weten “er niet op te willen reageren” en andere diensten reageren niet op de verzoeken van Billboard.

Het is nu vijf jaar geleden dat The Beatles voor het eerst te downloaden waren via iTunes, een grote stap waarmee Apple zijn positie als dé verkoopplek van digitale muziek bevestigde. Nu vijf jaar later is de focus volledig verschoven naar streamingdiensten, zoals Spotify, YouTube en Apple Music.

The Beatles, of meer specifiek het platenlabel achter de band, is conservatief in de adoptie van nieuwe technologieën. De muziek staat dus pas sinds 2010 op iTunes en de muziek was pas in 2009 voor het eerst te horen in een computerspel, namelijk in The Beatles: Rock Band.

Maar nu het downloaden van muziek in moet leveren qua populariteit moeten ook The Beatles overstag. Recentelijk maakte de Warner Music Group bekend voor het eerst meer te verdienen van streamingdeals dan van muziekdownloads. Zeker voor artiesten die het moeten hebben van een populaire collectie en geen nieuw werk produceren is streaming de belangrijkste inkomstenbron.