The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn alle easter eggs uit de vijfde aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

Geloof het of niet, maar we zijn alweer bij de een-na-laatste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier aangekomen. Logischerwijs zit deze aflevering vol met actie, nieuwe plotontwikkelingen en natuurlijk een hoop easter eggs. Die easter eggs zetten wij iedere week voor je op een rij, zodat jij niets gemist hebt voor je bij de allerlaatste aflevering aankomt.

Let op: hierna volgen spoilers voor de eerste vijf afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier.

Spoiler Alert

Isaiah Bradley

In deze vijfde aflevering van The Falcon and the Winter Soldier horen we veel meer over Isaiah Bradley. Deze supersoldaat ontmoetten we al in de tweede aflevering van de serie, waar we ontdekten dat er op hem geëxperimenteerd werd toen hij 30 jaar lang in de gevangenis zat. In deze nieuwe aflevering horen we dat die experimenten werden uitgevoerd door de Amerikaanse overheid, omdat hij als enige het superserum overleefde.

Dat Isaiah terugkeerde in deze aflevering, zal voor velen echter geen verrassing geweest zijn. De aflevering heet namelijk Truth, wat een referentie is naar de miniserie Truth: Red, White and Black. Deze stripboeken gaan over Isaiah, waarin hij de allereerste zwarte Captain America is. Het verhaal in The Falcon and the Winter Soldier komt nagenoeg overeen met dat verhaal: Isaiah zat in het leger, werd op missies gestuurd en er werd dus op hem geëxperimenteerd. Kleine verschillen zijn dat Isaiah in de stripboeken in de Tweede Wereldoorlog meevocht, in plaats van in de oorlog in Korea. Daarnaast wordt hij hier slechts neergezet als supersoldaat, in plaats van als een Captain America.

Overigens zit de kleinzoon van Isaiah, Eli, ook in de stripboeken. Daar krijgt hij het bloed van zijn opa, waardoor hij ook een supersoldaat wordt. Hij wordt dan de superheld Patriot, die onderdeel is van de Young Avengers. In de Young Avengers zitten ook Wiccan en Speed, de kinderen van Wanda.

De volgende Falcon

Eén ding is ondertussen wel duidelijk: The Falcon and the Winter Soldier laat zien hoe Sam Wilson de mantel van Captain America op zich gaat nemen. Sterker nog: Bucky vertelt Sam dat hij al wist wat Steve van plan was. En deze aflevering maakt dit pad voor Sam des te duidelijker, aangezien Sam en Bucky het schild terughebben en Sam er hard mee aan het oefenen is.

Bovendien krijgt Sam een interessant pakketje uit Wakanda, nadat zijn vleugels gesloopt werden door John Walker. Waarschijnlijk zijn dat nieuwe vleugels met een Wakanda-upgrade, maar de kist waar ze in zitten lijken de kleuren van Captain America te dragen. De kans is dus groot dat ze meer dan alleen vleugels zijn, maar vooral ook de outfit voor de volgende Captain America.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Disney+/Marvel

Maar als Sam de nieuwe Cap wordt, wie is dan de Falcon? Dat werd eigenlijk in de eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier al duidelijk, toen we kennis maakten met Joaquín Torres. Torres kennen we namelijk al uit de stripboeken: daar is hij een jongen uit Arizona die door het gevaarlijke genie Karl Malus gevangen wordt. Na experimenten van Malus wordt Torres een soort hybride vogel. Als Sam in de stripboeken de nieuwe Captain America wordt, wordt Torres de nieuwe Falcon.

In de vijfde aflevering zien we niet alleen hoe Torres goed samenwerkt met Sam, maar ook dat Sam zijn kapotte vleugels bij Torres achterlaat. En we weten al dat Torres handig is. De kans is dus groot dat hij de vleugels kan repareren en dat hij ook in de Marvel Cinematic Universe de volgende Falcon wordt.

Walker ontmoet de Contessa

Dingen die je niet moet doen als Captain America: onschuldige mensen vermoorden. Maar John Walker had daar duidelijk geen boodschap aan en is de titel Captain America inmiddels kwijt. Vlak nadat hij die titel verliest, ontmoet hij een geheimzinnige dame die zichzelf Contessa Valentina Allegra de Fontaine noemt. Haar kennen we uit de stripboeken.

De Contessa is in de stripboeken de vriendin van Nick Fury, maar ook iemand die betrokken is bij Leviathan en Hydra. Uiteindelijk wordt ze zelfs Madame Hydra en we ontdekken ook dat ze een Russische sleeper agent is, net als Bucky. In de stripboeken zit ze nu in de gevangenis. Met al die geschiedenis is de kans groot dat we deze dame niet kunnen vertrouwen. En de vraag is natuurlijk wat ze met John Walker wil.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Disney+/Marvel

Zemo en Batroc

Over bad guys gesproken: ook Zemo speelde weer een rol in deze aflevering van The Falcon and the Winter Soldier. In aflevering vier ontsnapte hij en natuurlijk ging hij naar het Sokovia Monument. Zemo raakte tijdens de gebeurtenissen in Sokovia in Avengers: Age of Ultron immers zijn familie kwijt en wilde daarom altijd wraak op de Avengers, waar hij Bucky voor gebruikte. Maar in deze aflevering sluiten de twee duidelijk het hoofdstuk af.

Dat betekent echter niet dat Zemo vrij rond mag lopen. Gezien hij achter de dood van Wakanda’s koning zit, spendeert hij de rest van zijn leven in een gevangenis in Wakanda. Die gevangenis werd in Captain America: Civil War al geïntroduceerd als een plek om supermensen vast te houden.

Overigens ontmoeten we in deze aflevering ook Batroc, die we al kenden uit Captain America: The Winter Soldier. Hij was toen de leider van een groep Hydra-mensen en raakte in gevecht met Steve Rogers. In de eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier zagen we hem ook al, toen hij werkte met een terreurgroep genaamd LAF. Sam Wilson wist hem echter te verslaan en nu wil hij overduidelijk wraak.

De toekomst van John Walker

Wie de stripboeken heeft gelezen, weet al sinds het begin wie John Walker is: US Agent. En hoewel John Walker tot nu toe vooral de nieuwe – en niet echt geliefde – Captain America was, gaat die rol in The Falcon and the Winter Soldier ook veranderen. In de stripboeken verliest Walker namelijk ook de Captain America-identiteit nadat hij corrupt blijkt te zijn, waarop hij de US Agent wordt.

Dat gaat in de MCU iets anders, blijkt uit de post-credits scene van de vijfde aflevering. We zien hier namelijk dat Walker een schild aan het maken is, dat dezelfde kleuren krijgt als het schild van Captain America. Het lijkt er dus op dat hij nog altijd vindt dat hij de Cap is, ook al is de rest van de wereld dat niet met hem eens. En gezien zijn nieuwe woedeproblemen en zijn missie om wraak te nemen op Karli, kunnen we het alleen maar met de rest van de MCU-wereld eens zijn.

Beeld: Disney+/Marvel