The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn de easter eggs uit de eerste aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

Wie fan is van Marvel kan dit jaar zijn geluk niet op: na WandaVision kunnen we nu genieten van The Falcon and the Winter Soldier, en later ook nog van Loki. De eerste aflevering van de tweede Marvel-serie op Disney+ is afgelopen vrijdag verschenen en natuurlijk zagen wij allerlei easter eggs langskomen. Heb je ze gemist? Geen zorgen! Wij zetten ze voor je op een rij.

Let op: heb je de eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier nog niet gezien? Lees dan niet verder! Vanaf hier volgen namelijk spoilers.

Spoiler Alert

Terug naar Captain America

Deze allereerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier heeft behoorlijk wat referenties naar de allereerste Captain America. Aan het begin van de aflevering horen we het gesprek tussen Cap en Sam Wilson uit Avengers: Endgame, waarbij Steve vraagt hoe het schild voelt aan Sams arm. Sam geeft aan dat het voelt alsof het schild van een ander is. In de serie zien we hoe hij het schild afstaat aan het museum.

Over dat museum gesproken: Sam reist ook af naar de Captain America Smithsonian Exhibit, waar Steve Rogers zelf ook heen is geweest tijdens Captain America: The Winter Soldier. Daarin staat ook een replica van het kostuum dat Steve Rogers droeg tijdens Captain America: The First Avenger.

Sam gaat bovendien een gevecht aan met dezelfde schurk als waar Steve Rogers mee volgt: Georges Batroc. Batroc is de leider van een Hydra-groepering en in Captain America: The Winter Soldier vecht Steve Rogers met hem. Aan het begin van The Falcon and the Winter Soldier doet Sam dat ook, al lijkt het hem wat meer moeite te kosten dan Steve.

Daarnaast zien we hoe Bucky een notitieboekje bij zich draagt, met daarin alle fouten die hij heeft gemaakt en recht moet zetten. Dat is een verwijzing naar het notitieboekje van Steve Rogers in Captain America: The Winter Soldier. Steve heeft in die film een notitieboekje met namen van films die hij nog moet kijken, gezien hij 70 jaar in het ijs heeft gezeten. In het notitieboekje van Bucky staan echter wat opvallende namen. Zo zien we de naam van Helmut Zemo staan, een slechterik uit Captain America: Civil War die naar alle waarschijnlijkheid in deze serie terugkeert.

Uit de stripboeken

Natuurlijk zitten ook in deze serie allerlei verwijzingen naar de stripboeken van Marvel. De meest opvallende is waarschijnlijk de nieuwe Captain America die aan het einde van de eerste aflevering wordt aangekondigd. Dit is namelijk John Walker, die in de stripboeken ook door de Amerikaanse overheid wordt aangewezen als nieuwe Captain America. Hoewel de overheid denkt dat Walker een goede kandidaat is, blijkt Walker later corrupt en gewelddadig te zijn. Steve pakt uiteindelijk het schild van hem af. De vraag is natuurlijk of we een vergelijkbare ontwikkeling gaan zien in de serie.

Overigens wordt er op Twitter alles behalve enthousiast gereageerd op deze nieuwe Captain America, wat ongetwijfeld ook iets met zijn uiterlijk te maken heeft.

Een wat minder bekende verwijzing naar de stripboeken is luitenant Joaquín Torres. In de stripboeken is Torres een jongen uit Arizona die gevangen wordt door het gevaarlijke genie Karl Malus. Malus doet experimenten op Torres, waardoor hij een soort hybride vogel wordt. In de stripboeken is Torres de nieuwe Falcon als Sam Wilson de rol van Captain America op zich neemt. Misschien dat hij dat nu wel weer wordt.

En dan tot slot een belangrijke referentie uit de stripboeken: de Flag-Smashers. Deze terreurgroep wordt in de eerste aflevering van The Falcon and the Winter Soldier geïntroduceerd als de bad guys. In de stripboeken is dat niet per se anders. Daar hebben twee mensen de naam Flag-Smashers gebruikt als codenaam, terwijl ze aanvallen uitvoerden op symbolen van de gescheiden landen. Net als in de serie zijn de Flag-Smashers namelijk tegen nationalisme en dromen ze van een wereld zonder grenzen.

Spoilers in de credits?

Net als bij WandaVision zijn de credits van The Falcon and the Winter Soldier erg interessant. In dit geval lijken ze echter al wat belangrijke plot twists weg te geven. Zo zien we een referentie naar de Power Broker, een kwaadaardige wetenschapper die supersoldaten probeert te maken. De Power Broker heeft in de stripboeken connecties met onder meer Torres, en er zijn geruchten dat hij in de serie verschijnt. De credits lijken daar inderdaad op te wijen.

In de credits zien we verder de zin “forces from neighboring Madripoor have… commiting human rights violations”. Madripoor is een eiland uit de X-Men-stripboeken, waar onder meer criminele organisaties als Hydra rondhangen. Misschien dat we daar nog wat van zien?

Tot slot zien we een foto van Carl Lumbly langskomen in de credits. Het gerucht is dat Lumbly de rol van Isaiah Bradley gaat spelen, die de allereerste zwarte Captain America uit de stripboeken is. In dat verhaal probeert de Amerikaanse overheid nieuwe supersoldaten te maken, geïnspireerd op Steve Rogers. De experimenten worden uitgevoerd op Afro-Amerikanen, waaronder dus Bradley. Hij was uiteindelijk de enige die overleefde en werd dus daadwerkelijk Captain America.

De maanbasis

Terwijl wij speculeren over wat er in The Falcon and the Winter Soldier gaat gebeuren, speculeren de inwoners van de Marvel-wereld vooral over wat er met Steve Rogers gebeurd is. In de serie ontdekken we dat één van de theorieën is dat Rogers op een geheime maanbasis zit. Natuurlijk is dat niet waar – hij is terug in de tijd gegaan om samen met Peggy Carter een leven te leiden – maar die gedachtegang is wel weer een verwijzing naar iets anders.

Diverse Marvel-groepen en -superhelden wonen namelijk wél op de maan in een geheime basis, bijvoorbeeld de Inhumans. Maar ook de Watcher woont daar. De Watcher is een alien die zich niet zou mogen bemoeien met wat mensen doen, maar de kans is natuurlijk groot dat hij dat wel gaat doen. Of dat daadwerkelijk zo is, ontdekken we binnenkort in de What if…?-serie van Marvel die nog moet verschijnen.