The Matrix wordt werkelijkheid: Hoofdband zorgt er voor dat je lesstof sneller uit je hoofd leert


Ook wel eens hoofdpijn van het blokken voor een belangrijk tentamen, te laat begonnen met leren, of heb je gewoonweg moeite alle stof in je hoofd te krijgen? Wetenschappers uit Amerika hebben een oplossing gevonden waarmee misschien wel de grootste droom van iedere student werkelijkheid wordt!

In een onderzoeksrapport dat werd gepubliceerd in The Journal of Neuroscience, laten psycholoog Robert Reinhart en Professor Geoffrey Woodman van de Vanderbilt University in Nashville zien dat het mogelijk is om ons leervermogen selectief te manipuleren door middel van milde elektronische signalen naar de hersenen.

De twee ontwikkelden een hardware die op het hoofd kan worden gedragen als een kapje waarmee de leersnelheid van een gebruiker, door middel van elektronische stimulatie van de hersenen, toeneemt.

Door middel van de elektroden wordt de zogenoemde ‘mediale frontale cortex’ gestimuleerd. Het is het gedeelte van de hersenen die verantwoordelijk is voor onze ‘oeps’- reactie wanneer we een fout maken. De onderzoekers van Vanderbilt wilden testen of deze activiteit ook invloed zou hebben op het leerproces, omdat dit hersengedeelte zou leren van de fouten die we maken.

Met een hoofdband die de twee ontwikkelden leverden ze bewijs: de hersenactiviteit van gebruikers bleek aanzienlijk te veranderen door elektrische stimulatie. Gebruikers bleken in het geheel minder fouten te maken met de slimme band om hun hoofd en sneller te leren van hun fouten.

Het team kwam er bovendien achter dat het tegenovergestelde effect ook mogelijk was door middel van de stimulatietechniek, gebruikers maakten in dit geval meer fouten en onthielden informatie minder goed dan voorheen. De bevindingen van de onderzoekers vergroot de potentie voor het verbeteren van het leerproces. Daarnaast zou het apparaat ook medische voordelen hebben in de behandeling van bijvoorbeeld schizofrenie en ADHD.

Of alle scholieren en studenten binnenkort massaal aan deze slimme hoofdband kunnen gaan is niet bekend. Voor nu ziet de hardware er op de afbeeldingen nog lang niet geschikt uit om in de verkoop te gaan. Of we de techniek graag op de markt zien verschijnen mag in ieder geval duidelijk zijn; wie wil er nou niet sneller kunnen leren?