The Next Web 2013: Hoe sociale netwerkstructuren de wereld veranderen

Tijdens The Next Web Conference worden niet alleen de nieuwste trends besproken, zoals de naam van de conferentie doet vermoeden wordt er ook gekeken naar de ontwikkelingen in de toekomst. Een naam die dan niet mag ontbreken is Marina Gorbis, voorzitter van The Institute Of The Future. Wij spraken haar na afloop van haar keynote.

Communicatie verandert onze maatschappij

Volgens Gorbis staan we er niet vaak bij stil, maar elke technologische innovatie verandert onze maatschappij. Vooral wanneer we gaan sleutelen aan de manier waarop we met elkaar communiceren vinden grote veranderingen plaats. Daarvoor gebruikte ze een quote van Clay Shirky:

When we change the way we communicate, we change society

De Amerikaanse ziet dat we door de sterke inmenging van technologie zijn gegroeid zijn naar zogenaamde sociale netwerkstructuren: het aggregeren van kleine bijdrages van een groot netwerk van technisch verbonden mensen tot een nieuwe creatie.

De impact van data

Gorbis onderstreept daarin het belang van data. Wanneer we kijken naar de impact van sociale structuren in werk, eductie en overheid zien we dat data gedreven initatieven er voor kunnen zorgen dat passieve burgers verandere in actief betrokken deelnemers.

We spraken Marina direct na haar keynote op het Amsterdamse podium.