The Washington Post gebruikt robotjournalist om Olympische Spelen te verslaan

The Washington Post experimenteert met robotjournalisten die resultaten van de Olympische Spelen verslaan. Hierbij moet je niet denken aan een fysieke robot, maar aan software die gebruikt maakt van kunstmatige intelligentie. Heliograf heet het programma dat door de krant zelf is ontwikkeld. Het gebruikt slimme algoritmes om korte berichtjes van meerdere zinnen te schrijven. Heliograf schrijft over behaalde medailles, resultaten van wedstrijden en geeft een melding als een medaille-uitreiking gaat beginnen.

De berichtjes van de robot verschijnen onder andere op het liveblog van The Washington Post en daarnaast heeft de robotjournalist zijn eigen Twitteraccount. Het idee van de krant is dat verslaggevers meer tijd hebben voor grotere verhalen als een bot deze berichtjes schrijft.

De Olympische Spelen zijn volgens de krant de perfecte plek om deze technologie te testen. De nieuwsartikelen van Heliograf zijn namelijk vooral gebaseerd op data. De berichtjes lijken op het eerste gezicht dan ook vrij droog. Door de bot in te zetten zegt de krant dat andere medewerkers nu meer tijd over hebben om te doen wat een bot niet kan: op een creatieve manier verhalen schrijven.

Breder inzetten

Maar de ambitie van The Post is groter dan medailles en resultaten. Na de Olympische Spelen wordt de bot verder ontwikkeld en wil de krant hem onder andere gaan inzetten voor het verslaan van grotere nieuwsgebeurtenissen waar veel data bij komen kijken. The Washington Post wil de bot gaan gebruiken bij verhalen over economie, maar ook de aanstaande presidentsverkiezingen. Daarnaast kan de software ook gebruikt worden om opvallende afwijkingen in data te spotten, om vervolgens de journalisten te tippen.

The Washington Post is zeker niet de eerste die hier mee bezig is. Persbureau AP gebruikt bijvoorbeeld al een tijd de technologie van het bedrijf Wordsmith voor het schrijven van sportberichten en economische nieuws. Ook hierbij gaat het vooral berichten die gebaseerd zijn op data.