Thermodo maakt een fysieke thermometer van de audiopoort van je smartphone

De Thermodowaar we vorig jaar al over schreven – heeft via Kickstarter niet zomaar zijn doel behaald: maar met 336.010 dollar bijna tien keer zoveel als het oorspronkelijke doel van 35.000 dollar. Je kunt dus wel stellen dat er vraag is naar het product.

De gadget is eigenlijk een kleine, elektronische thermometer die via de audiopoort van je smartphone synchroniseert met de bijbehorende app. Je kunt zowel binnenhuis als buitenshuis de temperatuur meten en het apparaatje eventueel zelfs in je telefoon laten zitten. De app kan dan op de achtergrond – zonder al te veel batterij te verbruiken – de temperatuur in de gaten houden.

Het product werd ontwikkeld door Robocat, de software ontwikkelaar die ook achter de populaire weer apps Thermo en Haze zit. Het bedrijf is dus al langer bezig met het meten van de temperatuur. De Thermodo stuurt een audiosignaal door de temperatuursensor. Deze sensor verlaagt de amplitude – trilling – van het signaal vervolgens op basis van de temperatuur. Deze demping wordt gedetecteerd door de audiopoort en wordt weergegeven in de app.

Zodra je de app – Android of iOS – op je smartphone opent dan wordt uitgelegd hoe je de Thermodo moet gebruiken (gewoon het apparaatje in je audiopoort stoppen). Dat werkt echter minder goed wanneer er een hoesje omheen zit, dan past de Thermodo namelijk niet helemaal in de poort. Vergeet ook niet het apparaatje uit je telefoon te halen zodra je gebeld wordt want anders hoor je geen geluid.

Een ander probleem is dat de Thermodo de temperatuur in de behuizing van je smartphone meet. Volgens het bedrijf zelf kan de temperatuur bijvoorbeeld hoger zijn wanneer je handen je smartphone opwarmen of wordt de smartphone zelf warm door gebruik. Het duurt dus even voordat de Thermodo gewend is aan de omgeving:

Exact temperature values can be very tricky. Be mindful of the many factors that can impact your reading and consider the amount of time the sensor needs to adjust to the environment.

Interessant aan deze de Thermodo is in elk geval dat dit apparaatje de temperatuur meet van je specifieke locatie in plaats van in de hele stad. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen hoe warm het in de kinderkamer of de keuken is. De Thermodo is te koop voor dertig dollar (of 45 dollar voor de aluminium versie).