Rotterdam rolt eigen Internet of Things-netwerk uit

Een tijdje geleden schreven we al dat het Internet of Things-netwerk in Nederland wordt uitgerold. Hiermee kunnen slimme apparaten met elkaar communiceren, zonder dat er veel stroom wordt gebruikt. Die uitrol lijkt inmiddels al aardig te verlopen: in Rotterdam hebben Intermax, de Rotterdam internet eXchange en Teqplay namelijk al dit slimme netwerk beschikbaar gesteld.

Rotterdam heeft sinds deze week een LoRa-netwerk – wat staat voor ‘Long Range Low Power’. Apparaten kunnen hiermee met elkaar communiceren, zolang ze daarvoor maar de juiste sensor hebben ingebouwd. Het netwerk is vrij snel op touw gezet in Rotterdam: er waren slechts vier weken voor nodig om deze in de stad uit te rollen.

Welke apparaten precies gebruik zullen maken van het Internet of Things-netwerk moet nog blijken. Wel weten we dat onder andere Eneco, de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam en Deloitte hebben meegewerkt aan het project, naast een aantal andere bedrijven. Met de gemeente op de lijst, vermoeden we dat zij in elk geval het één en ander gepland hebben.

De uitrol in Rotterdam is geen verrassing: vorige maand werd al gezegd dat de stad op de planning staat. Eerder deze maand ging een vergelijkbaar netwerk van start in Den Haag.