Tidal start onderzoek naar mogelijk datalek na vermeende fraude

Tidal

Muziekdienst Tidal is een onderzoek gestart naar een mogelijk datalek, nadat het beschuldigd werd van fraude met streamingcijfers. Voor het onderzoek is een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld. Dat meldt Music Business Worldwide.

De Noorse krant Dagens Naeringsliv beschuldigde Tidal eerder deze maand van het kunstmatig verhogen van streamingcijfers in 2016. De krant onderzocht daar data voor, waaruit bleek dat het bedrijf fraudeerde. De data kwam uit een in handen gekregen harde schijf en bevatten interne luistercijfers. Door die hogere luistercijfers werden mogelijk onterecht meer royalty’s uitgekeerd.

Richard Sanders, CEO van de muziekdienst, zegt nu dat het die claims ontkent. “We vinden het belangrijk om te zorgen dat artiesten, werknemers en abonnees weten dat we de veiligheid en integriteit van onze data serieus nemen”, aldus de CEO.

Datalek

Volgens Sanders nam het bedrijf direct stappen toen het op de hoogte werd gebracht van een mogelijk lek. Zo werd het lek gemeld bij de autoriteiten, worden er rechtelijke stappen genomen en worden er stappen ondernomen om de beveiliging verder de verbeteren. “We schakelden verder een onafhankelijk bedrijf in om te bekijken wat er is gebeurd en om ons te kunnen helpen met het verbeteren van de beveiliging.”