Tiener: ‘Ik werd onterecht gearresteerd door gezichtsherkenning Apple’

Apple, Box

Een student uit het Amerikaanse New York heeft Apple aangeklaagd voor een miljard dollar. De student, de achttienjarige Ousmane Bah, claimt namelijk dat de gezichtsherkenningssoftware van het bedrijf hem onterecht koppelde aan een serie diefstallen in Apple Stores, meldt Bloomberg.

Bah zegt dat hij in november in zijn huis gearresteerd werd wegens het stelen van producten uit een Apple Store. In het arrestatiebevel zat ook een foto, die niet op Bah zou lijken. Afgelopen maandag startte hij een rechtszaak tegen de iPhone-fabrikant.

Bovendien zou hij een alibi hebben voor één van de diefstallen. Die vond in juni in Boston plaats, de dag dat Bah naar eigen zeggen naar zijn examengala ging in Manhattan.

Verklaring

Bah heeft overigens wel een verklaring voor de verkeerde beschuldigingen. Hij stelt dat hij eerder een rijbewijs zonder foto verloren was, die mogelijk gevonden of gestolen is door de echte dief. De dief gebruikte dat mogelijk als identificatie in de winkels.

Mogelijk is de naam van Bah daardoor mogelijk onterecht gekoppeld aan het gezicht van de dief in het gezichtsherkenningssysteem, aldus de student. Hij stelt dat het bedrijf gezichtsherkenning gebruikt in winkels om mensen die verdacht zijn van diefstal te volgen.

Apple zelf zegt echter dat het helemaal gaan gezichtsherkenning gebruikt in zijn winkels. Naast Apple werd ook Security Industry Specialists aangeklaagd door de student. Dat beveiligingsbedrijf weigerde te reageren op de zaak.

Foto: Shutterstock.com