Tiener ontwikkelt handige browseroptie speciaal gemaakt voor kleurenblinden


Maar liefst zeven procent van de wereldbevolking lijdt aan kleurenblindheid. Je staat er misschien niet bij stil maar voor deze groep kan surfen op het internet al een hele uitdaging zijn. De constante aanvoer van kleurrijke video’s en afbeeldingen maakt het voor hen moeilijk de inhoud van webpagina’s te begrijpen.

Animesh Tripathi, een 17-jarige middelbare scholier uit India probeert met zijn project, genaamd ‘Improving Digital Experiences for Color Blind Computer Users’, hier verandering in te brengen. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten spendeerde Animesh zijn tijd de afgelopen twee jaar aan het experimenteren met algoritmes. Deze algoritmes passen online kleurenschema’s aan om kleurenblinden tegemoet te komen.

Animesh is een uitbreiding aan het ontwikkelen voor Google Chrome, genaamd ReColor. Deze versie zou kleurenblinden in staat stellen de kleuren op het scherm aan te passen naar hun wensen.

Ook voor dit project bestonden er al diensten speciaal gericht op kleurenblinden, deze zijn echter vaak primitief en werken alleen op specifieke webpagina’s. Animesh’ project zou de eerste geïntegreerde webbrowser dienst zijn waarbij het aanpassen van het kleurenschema met één klik mogelijk wordt op alle webpagina’s.

Op dit moment wordt het project gefinancierd via IndieGogo. Het budget van duizend dollar is inmiddels al gehaald, grote kans dus dat kleurenblinden binnenkort een heel nieuw internet zullen gaan ervaren.