Numrush

Tijd voor een feestje: het internet in Nederland bestaat 25 jaar!

Provider XS4ALL maakte op 1 mei 1993 het internet beschikbaar voor het grote publiek in Nederland. Voor die tijd was het internet in Nederland vooral beschikbaar voor studenten via universiteiten. Tijd voor een feestje dus, want wie kan zich het leven zonder het internet nog voorstellen?

We zagen Hyves, startpagina, MSN, Habbo Hotel en zoveel andere websites en diensten waar we uren doorbrachten. En toch is het bijna vreemd om je te bedenken dat het internet slechts 25 jaar oud is. De meeste millennials (mensen geboren tussen begin jaren ’80 en eind jaren ’90) zijn inmiddels immers ouder.

We zijn veel sneller!

En we zijn ver gekomen sinds die tijd. Uit cijfers van het AD blijkt bijvoorbeeld dat de internetsnelheid in de afgelopen jaren flink gestegen is. Waar we in 2008 nog moesten downloaden met gemiddeld 5,4 Mbps, was dat vorig jaar gemiddeld 17,4 Mbps.

Wie kent bovendien de inbelverbinding (ISDN) nog? In die tijd laadde plaatjes streepje voor streepje en deed je uren over het downloaden van een nummer. Iets wat je je nu toch echt niet meer voor kunt stellen.

Om je een idee te geven: op ISDN duurde het 16 minuten en 59 seconden om een liedje van 3,5 MB te downloaden. Dat doen we nu binnen een seconde. En een film van 700 MB? Daar had je dus 56 uur, 38 minuten en 5 seconden voor nodig. Veel te lang voor onze huidige standaard van 5 minuten en 37 seconden.

Massaal op het internet

Logischerwijs is het aantal mensen met toegang tot het internet de afgelopen jaren ook flink gestegen. In 2002 had nog maar 58 procent van de Nederlanders toegang tot het internet. Vorig jaar was dat maar liefst 98 procent. En de komende jaren zal dat aantal waarschijnlijk alleen maar stijgen. Zeker nu steeds maar apparaten met elkaar in verbinding komen te staan.

Overigens is niet alleen het Nederlandse internet nu 25 jaar oud, maar het wereldwijde web ook. Op 30 april 1993 maakte CERN namelijk bekend dat het een stukje software van Tim Berners-Lee publiekelijk toegankelijk maakte. Het ging om het World Wide Web. En met die beslissing kon iedereen, overal een website maken en er alles mee doen.