Tijdelijke tattoos maken het mogelijk om apparaten te bedienen met hersengolven

Voor wie gaapt bij Kinect en soortgelijke of de Myo gesture controller al teveel mainstream vindt: mindbullets gaan het (weer) helemaal worden dit jaar. Althans, als recent onderzoek aan de Universiteit van California het gewenste eindresultaat brengt. Tijdelijk tattoo’s meten je neurosignalen en zouden je instaat kunnen stellen om andere devices te bedienen.

Het besturen van hard- of software via hersensignalen is natuurlijk niet iets wat uit de lucht komt vallen. Al jaren werken bedrijven aan het commercieel beschikbaar maken van bedieningen middels “telepathie”. Daar wordt steeds meer vooruitgang in geboekt, zoals het werk van Ariel Garten’s Interaxon die jaarlijks op LeWeb een update mogen komen geven.

Dit recente onderzoek lijkt echter van een behoorlijk buitencategorie: kleine, bijna ontzichtbare “tattoo’s” worden op het voorhoofd geplakt en zijn in staat om de electronische signalen die de hersenen afgeven te meten en draadloos te versturen naar andere apparaten.

Volgens Business Insider zijn de sensoren minder dan 100 microns dik en gemaakt van een buigbaar soort polyester, zodat de sensoren bijna natuurlijk meebewegen met de huid. Naast het meten van hersenactiviteit, bevatten de sensors ook kleine zonnecellen om zichzelf van energie te voorzien en “antennes” om te verzenden en ontvangen. Daarnaast werkt het team aan het toevoegen van thermo- en lichtsensoren om ook de huidtemperatuur en bloedzuurstofwaarde te kunnen monitoren.

Opzienbarende ontwikkelingen dus, vooral als je bedenkt dat het laboratorium nu samenwerking zoekt met commerciële startup MC10 om de komende jaar verder te testen op pasgeboren kinderen. De metingen zouden namelijk bij kunnen dragen aan het voorkomen van bepaalde verstoringen in de gezondheid van baby’s.

Meer op de site van projectleider Todd Coleman.