Apple-baas Tim Cook: ‘Augmented reality wordt groter dan virtual reality’

Als we Apple’s Tim Cook moeten geloven heeft augmented reality een rooskleurigere toekomst dan virtual reality. Tijdens de show Good Morning America sprak hij over de twee technologieën en legde hij uit waarom hij denkt dat AR veel interessanter wordt.

“Ik denk dat augmented reality de grootste is van de twee, waarschijnlijk veel groter, omdat het de mogelijkheid geeft om allebei te zitten en actief met elkaar te praten, maar tegelijkertijd ook andere dingen te zien”, legt Cook uit. “Misschien is het iets waar we over praten. Misschien is het iemand die hier niet is, maar die we wel voor ons kunnen laten verschijnen. Er zijn erg veel coole dingen.”

Hetgeen wat Cook als voordeel noemt bij AR, is bij VR juist het minpunt volgens hem. Je moet jezelf helemaal afsluiten en dat is niet erg sociaal. Daardoor zijn de toepassingen minder groot. “Virtual reality omsluit de gebruiker en dompelt hem om in een ervaring die heel cool kan zijn, maar op de lange termijn commercieel gezien waarschijnlijk minder interessant is”, vertelt hij.

Cook is echter niet tegen virtual reality, maar het is duidelijk wel een lagere prioriteit bij Apple. “Minder mensen zullen er geïnteresseerd in zijn, maar er zijn hele coole gebieden in VR voor het onderwijs en gaming waar we veel interesse in hebben.”

Apple en AR en VR

Apple lijkt al tijden bezig te zijn met virtual en augmentend reality. Zo dook er in februari vorig jaar een patent op voor een VR-headset, en kochten ze in mei 2015 het augmented reality-bedrijf Metaio op. In januari nam het bedrijf zelfs een onderzoeker voor virtual en augmented reality aan. Maar wanneer we daadwerkelijk producten op dit gebied kunnen verwachten, blijft de vraag. Er zijn immers nog geen officiële aankondigingen geweest.