Tim Cook: ‘Technologie voor goede AR-bril bestaat nog niet’

Volgens Apple-directeur Tim Cook bestaat de technologie die nodig is voor een kwalitatief goede augmentedreality-bril (AR-bril) nog niet. Dat heeft hij tegenover The Independent gezegd. Of Apple zelf ook aan een dergelijke bril werkt, wilde Cook niet zeggen.

De directeur stelt dat er nog grote stappen gemaakt moeten worden als het bijvoorbeeld gaat om beeldschermen die gebruikt worden in de brillen. Ook is het nog niet mogelijk om het blikveld breed genoeg te maken. “Het maakt ons niet uit of we de eerste zijn, maar we willen wel de beste zijn en mensen een goede ervaring bieden.”

De ontwikkeling van AR vergelijkt Cook met de App Store. “Denk maar eens terug naar 2008 toen de App Store live ging. Er was een eerste ronde met apps en mensen keken er naar en zeiden ‘dit is niks, mobiele apps gaan nooit wat worden’. Maar toen begonnen dingen stap voor stap te bewegen. Het is een soort van curve, het was gewoon exponentieel. En nu kun je je leven niet meer voorstellen zonder apps. AR is net zoiets. Het gaat net zo dramatisch worden.”

iOS 11

Ondanks de uitspraken van Cook lijkt Apple zich wel op augmented reality te focussen. Zo werd er in iOS 11 een softwarepakket voor app-ontwikkelaars geïntroduceerd waarmee ze makkelijk digitale objecten in het camerabeeld kunnen projecteren.

Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren diverse patenten opgedoken van een potentiële Apple-bril. Maar als we Cook nu moeten geloven, duurt het nog wel even voor we een dergelijke bril op de markt zien komen.