Tim Cook wil strengere privacywet in de Verenigde Staten

Apple-CEO Tim Cook wil dat er een nieuwe privacywet komt in de Verenigde Staten, meldt The Verge. Dat zei hij tijdens een privacy-conferentie in Brussel. Hierbij waarschuwde hij ook dat het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke data door bedrijven de gemeenschap schaadt.

Volgens Cook heeft de moderne technologie geleid tot de creatie van een “data industrieel complex”, waarom privé- en alledaagse informatie als “wapen tegen ons wordt ingezet met militaire efficiëntie”. Dat mechanisme zou bovendien niet alleen impact hebben op individuen, maar op complete gemeenschappen.

“Platformen en algoritmes die beloofden om onze levens te verbeteren, kunnen eigenlijk onze slechtste menselijke neigingen vergroten”, aldus Cook. “Overheden en andere mensen hebben het vertrouwen van gebruikers misbruikt om afdelingen te verdiepen, geweld aan te sporen en zelfs onze gedeelde visie van wat waar is en wat niet te ondermijnen.”

“Deze crisis is echt. Het is niet bedacht of overdreven, of gek.” Wat de crisis veroorzaakt heeft, zegt Cook niet. Maar hij lijkt wel te refereren naar incidenten als het schandaal met Cambridge Analytica, waarbij de persoonlijke data van miljoenen Facebook-gebruikers misbruikt werd voor politieke doeleinden.

GDPR

Cook is al langer bezig met het promoten van strengere standaarden als het om data-privacy gaat. Maar nu roept hij dus ook op tot regulatie vanuit de overheid. Daarbij prees hij ook de nieuwe Europese privacywet GDPR, dat bedrijven die data verzamelen dwingt om de hoogste standaarden voor het beschermen van privacy in te zetten.

“Het is tijd voor de rest van de wereld om jullie voorbeeld te volgen. Bij Apple ondersteunen we een allesomvattende, federale privacy-wet in de Verenigde Staten volledig.” In die wet moet volgens Cook staan dat bedrijven zo min mogelijk persoonlijke data mogen hebben, dat gebruikers mogen weten welke data er verzameld wordt en daar toegang toe kunnen krijgen, en het recht hebben dat die data veilig gehouden wordt.