Tinder voor netwerken: swipe je zakelijke contacten met Ripple

Een team van voormalig Tinder-werknemers lanceert een nieuwe app genaamd Ripple (niet te verwarren met de gelijknamige cryptomunt). De app richt zich tot mobile-first professioneel netwerken en is hiermee een serieuze concurrent voor LinkedIn.

De app werkt net als Tinder, maar dan met zakelijke contacten. Net als bij de dating-app krijg je allerlei foto’s van potentiële zakelijke contacten voorgeschoteld. Je kunt de foto’s vervolgens naar links of rechts vegen om ze te accepteren of te weigeren.

Concurrentie

Volgens Ryan Ogle, directeur van Ripple en voormalig technisch directeur van Tinder, werken bestaande professionele netwerken als LinkedIn niet goed. Het platform van LinkedIn zou verouderd zijn en zich te veel op head hunting en sollicitaties richten. Hierdoor wordt het netwerk vaak geteisterd door problemen met ongewilde connectie voorstellen en spam. Hiernaast werd LinkedIn opgericht in het desktop tijdperk, waardoor de mogelijkheden voor mobiel gebruik beperkt zijn, verklaart Ogle aan TechCrunch.

Ripple richt zich, ten opzichte van LinkedIn, op mobiele gebruikers en wil de mobiele ervaring dan ook zo makkelijk en leuk mogelijk maken. Hiermee hoopt Ogle het ontdekkingsproces van nieuwe connecties makkelijker te maken.

Nieuwe connecties swipen

Een account aanmaken op Ripple is redelijk simpel. Je haalt al je informatie van een bestaand platform zoals Twitter, LinkedIn (ironisch genoeg) of Google als je je aanmeldt. Dit vult je profiel automatisch aan. Hierna kun je je interesses selecteren, zoals marketing, sales of IT. Hierna begint het swipen.

Anders dan Tinder is dat je veel meer tekstuele informatie onderaan de foto’s te zien krijgt bij Ripple. Zo krijg je informatie over onderwijs, vaardigheden en gemeenschappelijke connecties te zien. Op basis van vergelijkbare interesses en gedeelde contacten worden vervolgens nieuwe connecties voorgesteld.

Verder heeft de app ook een nieuwsfeed, waarbij nieuwsartikelen, tweets en blog posts te zien zijn van zakelijke connecties. Verder kun je net zoals bij LinkedIn of Facebook groepen en evenementen aanmaken voor mensen met dezelfde interesses.

Gezichtsherkenning

Naast contacten swipen en een nieuwsoverzicht, is het op Ripple ook mogelijk om mensen op te zoeken met een foto. Zo kun je op basis van gezichtsherkenning iemands’ gezicht scannen en het bijbehorende Ripple-profiel opzoeken.

Wegens strenge regels rond het gebruik van gezichtherkenningstechnologie is de feature niet beschikbaar voor Europese gebruikers. Ryan Ogle vertelt echter dat de feature wereldwijd actief is en zegt de legaliteit hiervan te onderzoeken, meldt Nu.nl.

De Ripple app is vanaf nu beschikbaar op iOS.

Beeldmateriaal: TechCrunch / Ripple