Tiplijn Meld Misdaad Anoniem verkoopt tips door aan bedrijven

Meld Misdaad Anoniem, bellen, telefoon

Meld Misdaad Anoniem laat je anoniem tips geven over criminele activiteiten. Die tips worden echter niet alleen aan de politie doorgegeven, maar ook aan bedrijven verkocht. Dat meldt De Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek.

Een energieleverancier kan op deze manier ontdekken dat er illegaal stroom afgetapt wordt. Verzekeraars kan tips kopen en zo fraude op het spoor komen. En ook de Belastingdienst zou tips inkopen om onderzoek naar zwart geld te doen. Daarnaast is er een aantal gemeenten die met de tips drugspanden in de stad probeert op te sporen.

Abonnement

De instanties moeten per melding betalen. Dit kost tussen de 22,50 en 47,50 euro per tip. Hiervoor sluiten de instanties een abonnement af. De binnengekomen tips worden intern beoordeeld, om te bepalen hoe betrouwbaar ze zijn. Pas daarna worden ze te koop aangeboden.

NL Confidential, expoitant van Meld Misdaad Anoniem, stelt dat het noodzakelijk is om de data te koop aan te bieden. De stichting krijgt jaarlijks namelijk wel 1,1 miljoen euro subsidie, maar heeft 1,6 miljoen euro nodig om rond te komen.