To-Do app Carrot maakt van je taken afronden een spelletje


Een to-do lijst is een gemakkelijk manier om belangrijke taken uit je hoofd te krijgen en toch inzichtelijk te houden en to-do apps zijn handig om ze niet daadwerkelijk te vergeten. Ze zijn er dan ook in alle mogelijke vormen en maten: Astrid, Wunderlist, Remember The Milk en vele, vele anderen. De nieuwe app Carrot probeert het verschil te maken met game-mechanisme: doe je werk en ontvang een beloning. Maar gooi er met de pet naar en…

Carrot is niet de eerste app die je gemotiveerd probeert te houden met game elementen, ook de prettige gevisualiseerde app Epic Win probeert van je takenlijst een heel avontuur te maken.

Toch is de app een verhaal apart, aangezien de beloningen constant variëren en je naast eenmalige beloningen ook allerhande mini-games kunt “vrijspelen” door je werk af te ronden. Ben je niet effectief genoeg, dan slaat de stemming van Carrot al vlot om en heb je het gevoel aan het werk te zijn voor HAL9000. Maar weest niet bang, je kunt altijd tussentijds polsen hoe het met de stemming van Carrot is!

Uiteraard is Carrot een mooi vormgegeven en sympathieke app. En op basis van mijn eigen ervaringen met Epic Win durf ik ook wel te stellen dat de gamification voor bepaalde tijd zeker gaat bijdragen aan het beter wegwerken van je taken.

Mijn grootste bezwaar zit hem in de manier waarop de app zich gedraagt. Na een week SXSW, waarbij passieve ondersteuning door techniek een item was, valt het dubbel zoveel op dat een app als Carrot je wederom uitdaagt om je natuurlijke gedrag aan te passen. Ik bedoel: “je kunt tussentijds even polsen bij Carrot hoe het met zijn stemming staat”? I dunno.

Carrot is te downloaden voor iOS.