Toch geen strengere regels voor de hoogte en afstand vliegen drones

Er komen toch geen strengere regels voor de hoogte en afstand waarmee je met drones mag vliegen. Europa komt namelijk met soepelere regels. Dat heeft Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat, in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

De strengere regels voor het vliegen met drones werden in 2016 door het ministerie aangekondigd. Op dit moment mag je maximaal 120 meter hoog vliegen met een recreatieve drone. Er zijn geen beperkingen voor de afstand. De nieuwe regels stellen dat de maximale vlieghoogte 50 meter is en de afstand maximaal 100 meter.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) komt eind dit jaar echter met Europese richtlijnen voor drones. De regels worden minder streng dan de voorgestelde regels van Nederland, zo blijkt uit een voorlopig ontwerp. De eigen verscherpte regels worden dus niet doorgezet door Nederland.

Nieuwe regels

De Europese richtlijnen stellen dat je op 120 meter hoogte en op zichtafstand mag blijven vliegen. Het kabinet bekijkt verder of de vlieghoogte voor beroepsmatige drone-vliegers, met een ROC-light-vergunning, versoepeld kan worden. Zij mogen nu vliegen met drones tot 4 kilo op een hoogte tot 50 meter en 100 meter ver. Die hoogte moet ook maximaal 120 meter worden.