Kunnen we in de toekomst internetten vanuit de ruimte of op de maan?

NASA SpaceX

Als het aan Elon Musk én NASA ligt, dan zullen we in de toekomst zélfs in de ruimte en op de maan internet tot onze beschikking hebben. NASA heeft maar liefst 12 miljoen dollar geschonken aan Nokia of America om een programma te ontwikkelen. Maar ook Elon Musk is bezig met internet vanuit de ruimte. Musk riep in 2015 al dat hij van plan was om internet vanuit de ruimte te ontwikkelen, maar inmiddels lijkt dit ook daadwerkelijk te gebeuren. Er hangen al bijna 800 satellieten in de ruimte.

Elon Musk

De 800 satellieten van Musk zijn er net genoeg om te beginnen met testen in Noord-Amerika. SpaceX benadrukt wel dat er nog een hoop testen gedaan moeten worden. Het zal daarom nog even duren voordat er daadwerkelijk getest kan worden met het breedbandnetwerk vanuit de ruimte. Musk zal hiermee de concurrentie aangaan met andere breedbandnetwerk aanbieders via satellieten. Maar omdat de satellieten van Musk lager hangen, zouden deze een snellere verbinding moeten leveren. Dat is dan ook de reden dat hij tóch de concurrentie aan durft te gaan met de andere aanbieders.

NASA

Het idee van Elon Musk ligt wel even anders dan de nieuwe plannen van NASA en Nokia. NASA wil met internet op de maan er namelijk voor zorgen dat er het eerste 4G/LTE communicatiesysteem in de ruimte zijn. In het persbericht van NASA laten zij weten dat het gaat om een systeem dat communicatie over het maanoppervlak op grotere afstanden en met hogere snelheden zal ondersteunen. Ook moet dat ervoor zorgen dat er een stabielere verbinding beschikbaar wordt dan wat er nu al is.

Voor een werkende internetverbinding op de maan, is er een netwerk nodig dat ook werkt bij extreme temperaturen, straling en vacuüm-condities werkt. NASA administrator Jim Bridenstine ziet het in ieder geval wel zitten. Hij grapte tijdens de presentatie: “Hoe zouden de astronauten anders in staat zijn om hun maanwandelingen te Instagrammen?”. Toch zal het nog even duren voordat dat daadwerkelijk mogelijk is. Volgens de plannen zal het netwerk op de maan er rond 2028 zijn.

Afbeelding: Unsplash