TomTom werkt aan Duitse wegenkaarten voor zelfrijdende auto’s

TomTom wil voor het einde van het jaar het complete Duitse wegennet verwerken in kaarten voor zelfrijdende auto’s. Het Nederlandse bedrijf werkt hiervoor samen met Bosch, onder andere producent van auto-onderdelen.

TomTom maakte naam als producent van navigatiesystemen, maar inmiddels hebben de gratis kaartendiensten van Google en Apple een groot deel van de navigatiemarkt overgenomen. TomTom zoekt daarom nieuwe manieren om zijn kennis aan de man te brengen en liet al eerder weten veel potentie te zien in zelfrijdende auto’s. Het is de bedoeling dat eerst het Duitse wegennet verwerkt wordt, waarna ook Europa en Noord-Amerika volgen. Dat klinkt behoorlijk ambitieus, maar TomTom en Bosch nemen er voldoende tijd voor: in 2020 moeten alle kaarten gereed zijn.

In de samenwerking tussen TomTom en Bosch is het Nederlandse bedrijf verantwoordelijk voor het ontwerp van de kaarten. Bosch geeft vervolgens aan aan welke specificaties deze kaarten moeten voldoen. Deze gegevens worden door Bosch nu al getest in zelfrijdende auto’s. Dat is meer dan noodzakelijk, want de kaarten de kaarten moeten tot op enkele centimeters nauwkeurig zijn, om eventuele problemen en ongelukken te voorkomen.

Het is nog niet duidelijk of TomTom naast Bosch nog andere partners zoekt die werkzaam zijn in de auto-industrie. Het bedrijf heeft nauwe banden met Volkswagen, maar er is tot op heden niets bekend over een zelfrijdende auto van dat merk. Wel is duidelijk dat Audi (eigendom van VW) speelt met het idee om een autonome auto te lanceren.