Tor wil online gesprekken anoniemer maken met eigen chatprogramma

Tor

Gebruik je de webbrowser Tor, dan is de kans groot dat privacy hoog voor je in het vaandel staat. Het is daarom ook niet heel gek dat de nieuwe chatapp van Tor zich op precies hetzelfde richt. Tor Messenger laat je chatten met bestaande diensten, maar schakelt hierbij automatisch de off-the-record-modus in.

Een off-the-record-gesprek maakt gebruik van versleuteling. Daarnaast zoekt het chatprogramma nog eens extra goed uit of je écht met de juiste persoon chat.

Tor Messenger laat je chatten via onder andere XMPP, IRC, Google Talk, Facebook Chat, Twitter en Yahoo. Zo kun je chatten met je vrienden op deze diensten. Handig, want dit betekent dat je niemand hoeft te overtuigen om over te stappen naar nog een dienst.

Omdat je communiceert via het Tor-netwerk, wordt de metadata voor anderen verborgen. Deze metadata geeft aan tussen wie er wordt gesproken, belangrijke informatie voor hackers of inlichtingendiensten.

De chatapp van Tor is gebaseerd op de code van Instantbird, een programma dat Mozilla open source beschikbaar heeft gesteld.

Je kunt Tor Messenger downloaden voor Windows, OS X en Linux, maar let wel op: op het moment bevindt het programma zich nog in een betafase, dus wellicht loop je tegen bugs en andere problemen aan.