Populaire torrentzoekmachine Torrentz is plots offline

Iedereen die wel eens een torrent gedownload heeft kent de site Torrentz wel. Deze zoekmachine was lange tijd de populairste, maar sluit nu zijn deuren. Waarom dat is, is tot nu toe nog niet bekend.

Torrentz werd in 2003 opgericht en is sinds dat moment één van de belangrijkste en meest gebruikte websites om torrents mee te vinden. Hoewel de website zelf nooit torrents hostte – ze verwijzen je alleen naar websites waar ze wel te vinden zijn – is het mogelijk dat de eigenaar ervan onder druk van de entertainmentindustrie besloot het bedrijf te sluiten. Maar tot nu toe wil hij niet reageren, dus blijft de oorzaak nog een mysterie. Wel verscheen er een afscheidsbericht op de website: “Torrentz zal altijd van je blijven houden. Vaarwel.”

Het besluit kan ook te maken hebben met het offline halen van KickassTorrents. Dit was de grootste torrentwebsite totdat de maker, een 30-jarige Oekraïner, werd opgepakt. Hoewel er inmiddels al verschillende forks van de website online zijn verschenen, blijft KickassTorrents uit de lucht.

Het offline gaan van Torrentz is in ieder geval wel een grote klap voor de torrentwereld; het is namelijk de tweede grote naam in enkele weken tijd die ze verliezen. Nu is er nog één grote website over, namelijk The Pirate Bay. Maar ook deze dienst is al meerdere keren offline gehaald, om vervolgens weer uit de dood te herrijzen.

Torrentz