Touch Surgery: kun je chirurgen trainen met een app?

Als je geopereerd moet worden, dan kun je alleen maar hopen dat de chirurg in kwestie genoeg ervaring heeft. Maar hoe maak je als chirurg voldoende trainingsuren?

Je hebt er wellicht nooit over nagedacht, want je gaat er waarschijnlijk meteen vanuit dat een chirurg wel weet waar je blinde darm verstopt zit. Dat is echter minder vanzelfsprekend dan het lijkt, want artsen hebben natuurlijk nooit operaties kunnen ‘oefenen’ op levende mensen. Dat is dan ook de reden voor de ontwikkeling van Touch Surgery, een applicatie voor smartphones en tablets. In deze app kan iedereen, of je nu arts bent of niet, volop oefenen met operaties. Sterker nog: ondergetekende heeft net min of meer succesvol een knie-operatie uitgevoerd.

Touch Surgery is erg succesvol, omdat het samenwerkt met chirurgen en instituten van over de hele wereld. Zo zorgen ze ervoor dat de content zo realistisch mogelijk is. De app wordt gebruikt met ruim 200.000 chirurgen. Dat zullen er alleen maar meer worden, want onlangs werd ook de Spaanstalige versie gelanceerd. Dat maakt de app bruikbaar voor een nog grotere groep artsen.

Mocht je willen testen of er een chirurg in jezelf schuilt, dan kun je de app hier downloaden.