Wetenschappers maken scienefiction werkelijkheid: je kunt straks gamen met een touchpad op je arm

Spelletjes maken de laatste tijd veel ontwikkelingen door. Zo kun je nu gamen op je smartphone met een touchscreen, op je PC met een muis en toetsenbord, en op een console met een controller. Wetenschappers voegen hier echter een nieuwe manier van besturing aan toe: een zacht, uitrekbaar touchpad op je arm.

Het touchpad zit als een soort kous om je arm en is gemaakt van flexibele materialen die water vasthouden. Daardoor blijft het strak om je arm vast zitten, maar is het ook makkelijk weer uit te trekken. Het touchpad is al getest en je kunt hem zelfs nog gebruiken als hij uitgerekt is tot tien keer zijn originele formaat.

Plaats je een vinger op het touchpad, dan sluit je daarmee een elektrisch circuit. Daardoor loopt de stroom van de uiteinden van de strip naar het punt waar je hem aanraakt. Op iedere hoek van de strip zitten meters die de elektrische signalen detecteren en daardoor weet hij waar je het touchpad aanraakt, onafhankelijk van de daadwerkelijke afstand van je vinger tot de uiteinden (die kan immers veranderen doordat het materiaal uitgerekt kan worden).

Toepassingen

Tijdens het testen werd al een stick figure getekend, die vervolgens ook op het computerscherm te zien was. Door het apparaat op de arm te plaatsen, werd het ook mogelijk om woorden te schrijven, piano te spelen en spelletjes te spelen.

Gamen is één toepassing, maar je kunt het ook gebruiken om mee te schrijven. Daarnaast biedt het mogelijkheden binnen de medische wereld. Volgens de onderzoekers zelf kan deze ontwikkeling namelijk leiden tot flexibele wearables met diverse applicaties.

Het touchpad is hier in actie te zien.