Toyota gaat met prestigieuze universiteiten aan zelfrijdende auto’s werken

We wisten al dat Toyota 1 miljard dollar had geïnvesteerd in onderzoek naar zelfrijdende auto’s en daarbij behorende technologieën. Maar hoe ze dat geld precies wilden gebruiken? Dat was nog even onbekend. Reden voor de autofabrikant om tijdens een presentatie op CES 2016 een boekje open te doen. Toyota’s Executive Technical Advisor Gill Pratt heeft uitgelegd hoe Toyota’s auto-onderzoek eruit komt te zien.

Toyota gaat twee onderzoekscentra openen in Massachusetts, die zullen samenwerken met de universiteiten Stanford en MIT. Beide universiteiten liggen daarom ook op tien minuten fietsafstand. Daar zal Toyota onderzoek doen met één groot streven in het achterhoofd: een auto die niet in staat is om een botsing te veroorzaken.

Het onderzoek richt zich in eerst instantie op slimmere auto’s, maar daar wil Toyota zich niet tot beperken. Zo zal het bedrijf bijvoorbeeld ook kijken hoe andere voertuigen baat kunnen hebben bij de resultaten. Om wat voor voertuigen het gaat is nog niet duidelijk, maar het gaat volgens Toyota om “apparaten voor binnen en buiten”.

Techbeurs CES staat voor een belangrijk deel in het teken van zelfrijdende auto’s. Naast Toyota hebben ook andere techbedrijven hun plannen laten zien. Zo komt Qualcomm met een chip voor in toekomstige auto’s. Deze chip leert om steeds beter verkeersborden te herkennen. Nvidia ontwikkelde zelfs een supercomputer die zelfrijdende auto’s kan aansturen.