Toyota maakt auto’s zuiniger met een speciale verflaag

Autofabrikanten zoeken steeds nieuwe manieren om auto’s zuiniger te maken. Wired schrijft over een verflaag die klanten op de Toyota Prius in Japan kunnen laten aanbrengen. Deze verf reflecteert zonlicht, waardoor de auto in de zomer minder warm wordt. Dit kan er weer voor zorgen dat de auto zuiniger rijdt doordat de airco minder hard hoeft te werken.

Met witte verf wordt al zo’n 70 procent van het zonlicht weerkaatst, maar dat de fabrikant met deze verf ook andere kleuren van een weerkaatsingpercentage van 50 tot 55 procent kan voorzien, ongeveer hetzelfde als een zilvergrijze auto zou doen. Een zwarte auto absorbeert logischerwijs het meeste zonlicht.

Deze verf is met name interessant voor volledig elektrische auto’s of hybrides, zoals de Prius. Immers: met alle elektriciteit die niet gebruikt wordt voor de airco, kunnen weer extra kilometers gereden worden.

Voorlopig wordt de verf enkel toegepast in Japan en in de kleur lime-groen, niet echt de meest aantrekkelijke kleur. Het is optie die zo’n 300 euro kost. Wat de plannen zijn voor internationale beschikbaarheid en extra kleuren, is onduidelijk.