Toyota stopt automatisch remsysteem volgend jaar in bijna elke Amerikaanse auto

Anderhalve week geleden werd bekend dat 20 autofabrikanten hebben afgesproken om standaard een automatisch remsysteem in Amerikaanse auto’s in te bouwen. Als moment van invoering werd 2022 afgesproken, maar het staat autofabrikanten natuurlijk vrij om al eerder aan de afspraak te voldoen. Toyota doet dat.

Vanaf eind volgend jaar zullen 25 van de 30 Toyota- en Nexus-modellen die in de VS te koop zijn, voorzien zijn van een automatisch remsysteem. Het gaat daarbij om alle versies van de diverse modellen. De enige auto’s die het niet krijgen zijn de Lexus GX, Toyota Mirai, 4Runner, and 86 (ontwikkeld samen met Subaru) en Scion iA (ontwikkeld door Mazda).

Automatische systemen kijken werken met camera’s, radar en laser; welke techniek er precies wordt gebruikt, verschilt per model. Door deze techniek remt de auto automatisch af als je een object dreigt te raken. Het standaard inbouwen van een dergelijk systeem in alle auto’s zou het aantal ongelukken doen afnemen met ongeveer 20 procent.

In Nederland zijn er geen afspraken gemaakt over de invoering van het systeem, maar de techniek is al wel beschikbaar in sommige auto’s. En de verwachting is dat dat er de komende jaren alleen maar meer worden, mede dankzij de ontwikkeling in de VS.