Toyota start met verkoop van auto’s die met elkaar communiceren in Japan

Drie modellen van Toyota die in Japan worden verkocht, hebben een optie voor vehicle-to-vehicle communication (V2V-communication). Daarmee kunnen de auto’s onderling met elkaar communiceren. TechCrunch schrijft dat bestuurders van de Toyota Prius, Lexus RX en Crown kunnen kiezen voor Toyota’s Intelligent Transport Systems (ITS).

Volgens TechCrunch maken de auto’s voor de communicatie gebruik van het kanaal dat werd gebruikt voor analoge tv. Middels antennes kunnen ze in alle richtingen om de auto heen tot 300 meter informatie versturen. Heel uitgebreid is de onderlinge communicatie nog niet: de auto’s versturen informatie over hun locatie, snelheid en de richting waar ze op bewegen.

Het schrijft verder dat de antennes die gebruikt worden ook geschikt zijn voor V2I-communicatie. Daarmee communiceren auto’s niet met elkaar, met met de infrastructuur (vehicle-to-infrastructure), zoals verkeerslichten. In de Verenigde Staten werd gisteren bekend dat Audi zo’n dienst binnenkort wil aanbieden. De combinatie van V2V- en V2I-communciatie wordt V2X genoemd en wordt door voorstanders gezien als een van de ontwikkelingen die kan bijdragen aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

In theorie zou ook de doorstroom van verkeer dankzij V2X-communicatie kunnen verbeteren. Omdat voertuigen continu met elkaar en met hun omgeving communiceren, kunnen ze elkaar van tevoren informatie doorgeven. Een auto die lang voor een rood verkeerslicht staat kan dan bijvoorbeeld tegen een achterligger zeggen dat hij beter een afslag eerder kan nemen, omdat hij dan sneller op zijn bestemming kan zijn.