Trainen met robots: De toekomst van american football werd getoond tijdens de Super Bowl

Dat er in de sportwereld ontzettend veel gebeurd op het gebied van technologische innovatie mag inmiddels duidelijk zijn. Eén van de bedrijven die daar onzettend druk mee is, is Intel Zij willen de manier waarop je sport beleefd namelijk geheel veranderen en toonden ons tijdens de Super Bowl de toekomst van american football.

Die toekomst bestaat uit diverse onderdelen, waarvan een deel te maken heeft met video. Zo heeft Intel een 360-gradentechniek gemaakt waarmee je delen van de wedstrijden vanuit iedere hoek steeds weer opnieuw kunt bekijken. Tijdens deze Super Bowl werd deze techniek voor het eerst ingezet bij het belangrijkste sporttoernooi van de VS. Kijkers konden toen alle hoogtepunten vanuit het standpunt van de spelers bekijken.

De video’s kun je bekijken met onder meer de Oculus Rift, zodat het echt voelt alsof je dichtbij bent. Voordeel voor de NFL is dat je dan opeens kaartjes van bijvoorbeeld tien dollar kunt verkopen voor de beste plekken, maar dan één keer of honderd of misschien wel duizend. Dat terwijl de beste plekken nu maar één keer te verkopen zijn en al gauw duizend dollar kosten.

Leuk is daarnaast je ook een avatar kunt maken van jezelf voor in de video, die je vrienden vervolgens in dezelfde ervaring kunnen zien. Daarbij kun je hun echte stem horen en hun daadwerkelijke bewegingen zien.

Spelers leren van VR

Virtual reality heeft niet alleen voordelen voor fans, maar ook voor de spelers zelf. Op dit moment kijken football-spelers vaak naar video’s van zichzelf tijdens wedstrijden, om te leren van hun fouten en hun hoogtepunten. Het idee hiervan is dat ze weer even teruggaan naar het veld en zo op een afstand kunnen zien wat er wel en niet goed ging.

Met virtual reality kun je echter veel dichterbij komen dan met een gewone video. Bovendien kun je dan je hoofd bewegen en alles zien zoals je het op het veld ook zag. Op deze manier heb je de rest van je team ook niet nodig om iets na te doen, want je zit er zelf middenin.

Interessant is dat je nu ook een virtuele wedstrijd kunt spelen, in je eentje. Op die manier kun je dus trainen voor een belangrijk toernooi, zonder dat je het hele team naar buiten hoeft te trekken. Daarnaast kun je oefenen om je zwakke punten te verbeteren en je sterke kwaliteiten nog beter te maken.

Maar door middel van robots kunnen situaties ook na woorden gespeeld in het echt. Het bedrijf MVP maakt een zogenaamde Mobile Virtual Player. Een training dummy die zich daadwerkelijk over het veld kan bewegen! Volgens de makers helpt het spelers daadwerkelijk om beter te worden in tackelen.

Gezondheid

Een ander onderdeel van de toekomst van american football heeft te maken met de gezondheid van de spelers. Door ze trackers te geven, kan er data verzameld worden die later weer gebruikt kan worden om betere bescherming te ontwerpen. Op die manier voorkom je verwondingen.

Daarnaast kun je op basis van de data trainingsschema’s aanpassen om de kans op verwondingen te verminderen. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat spelers een spier verrekken doordat ze te hard werken. Door je spelers te volgen, kun je dit eenvoudig voorkomen.

Ook moet het met eenvoudige bloedtesten mogelijk worden om bijvoorbeeld hersenschuddingen te voorkomen. Deze komen wel eens voor doordat een speler zijn hoofd simpelweg te hard beweegt. Het is mogelijk om aan bloedwaarden te zien of een dergelijke blessure heeft opgetreden. Om die reden wordt er gewerkt aan een apparaat dat even in je vinger prikt om bloed af te nemen en vervolgens aan de hand van de waarden van je bloed bepaald of je een hersenschudding hebt of niet.

De NFL werkt verder ook aan een aantal verbeteringen voor hun stadions. Nieuwsgierig geworden? Alle video’s over de toekomst van football vind je op de website van NFL.