Trakt helpt je met het bijhouden van je bekeken films en series

Wie net als ik graag bijhoudt welke films hij gezien heeft, heeft waarschijnlijk de IMDB-app op iPhone of Android ook binnen klikbereik. Snel na het zien van de film openen  en toevoegen aan je lijst van bekeken films en voorzien van een rating. Voor wie dat teveel werk lijkt, maar het wel graag allemaal wil loggen, biedt Trakt wellicht de beste (open source) oplossing.

Trakt is – de naam geeft het al weg – een tracker die automatisch voor je bijhoudt welke films of series je kijkt. Niet via Twitter, Facebook, GetGlue of een ander (social) netwerk, maar direct vanuit je speler. Dat betekent ook dat je niet moet twijfelen of je alle content die bekeken wordt wel wil registeren dus! Naast het registeren geeft het platform je ook advies op basis van je kijkgedrag.

De tracker werkt echter alleen op Open Source-platformen gebaseerd op XBMC, zoals Boxee, Plex of Popcorn Hour. Voor gebruikers van een Boxee Box is het delen/loggen van wat je gezien hebt overigens al geïntegreerd, al zul je dan wel aan het einde van de film of aflevering nog wel even op een knopje moeten drukken.

Op het moment toont Trakt alleen de populariteit van shows en films, maar er wordt hard gewerkt aan een aantal uitbreidingen op statistisch gebied.

Ter inspiratie van wat je zowel met je filmhistorie kan een snelle grafiek uit mijn IMBD-historie (intussen meer dan 650 films onderweg en nog steeds aan het terugwerken). De snapshots zijn uit december 2012 en tonen de jaartallen waarin de films zijn geproduceert die ik gezien heb en mijn favoriete genres:

photophoto-1

“Real-time” track ik pas sinds begin 2012, dus die dataset is nog wat beperkt. Maar ter zijner tijd is het zeker leuk om de tijdstippen van het kijken van films, hun genres en hun thematiek af te zetten tegenover andere data, zoals het nieuws, mijn eigen agenda of de muziek die ik draaide!

Mocht je overigens aan de slag willen met Trakt, check dan dit artikel op Lifehacking, waar men ook direct uitlegt hoe je XMBC kunt installeren op een computer. Mocht je een Apple TV hebben en op zoek zijn naar een skinbaar, flexibel en Open Source alternatief om op de hardware te laten draaien, check dan dit artikel op SocialTVUpdate over het installeren van XMBC op Apple TV.