Numrush

Trend in de VS: koop winterjassen en make-up uit automaten op vliegvelden

Winterjassen

Het zal je maar gebeuren: je gaat op vakantie naar een ander – koud – land, en onderweg blijkt je winterjas kapot, gestolen of verloren. Het vliegveld verlaten zonder warme jas is dan niet echt een prettig vooruitzicht. Maar Uniqlo brengt een uitkomst: het bedrijf verkoopt op diverse vliegvelden winterjassen in een automaat, meldt The Wall Street Journal.

Uniqlo begon vorig jaar met het plaatsen van automaten die jassen, vesten en andere kleren verkopen in de VS. Een winterjas van een Japanse fabrikant kun je bijvoorbeeld kopen voor 69,90 dollar. En het lijkt te werken: het vliegveld van San Francisco stelt bijvoorbeeld dat de automaat maandelijks 10.000 dollar ophaalt.

Andere producten

En het zijn niet alleen jassen die via automaten verkocht worden. Op diverse Amerikaanse vliegvelden verschijnen steeds meer automaten die kleding, make-up en elektronica verkopen. Ergens is dat wel logisch, want niet iedereen heeft tijd om eens uitgebreid in een winkel te gaan kijken naar iets wat ze nog even snel nodig hebben voor hun vlucht vertrekt.

Groot voordeel van de apparaten is bovendien dat ze in een ongebruikt hoekje van een vliegveld kunnen staan, en constant kunnen verkopen. Dat in tegenstelling tot de gewone winkels, die op een gegeven moment sluiten. En: “Er zijn maar zoveel winkels die in een vliegveld passen”, voegt Elias Bizannes, CEO van ZoomSystems, toe. ZoomSystems beheert machines voor merken als Best Buy, Benefit Cosmetics en Uniqlo.

Een ander voordeel van de automaten, is dat ondernemers die hun producten alleen online verkopen, ook gemakkelijk offline kunnen gaan verkopen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Buffalo Wool, dat kleding van bisonwol verkoopt. De ondernemers wilden geen werknemers inhuren en ook niet voor een winkelpand betalen. Twee automaten bleken de oplossing.

Problemen

De machines lopen echter wel tegen een aantal problemen aan. Zo plaatste Flat out of Heels in 2013 een automaat die platte schoenen verkocht voor vrouwen die op hakken over een vliegveld liepen, zodat het wat comfortabeler zou zijn. Maar de machine deed het vaak niet, omdat de verbinding niet altijd goed genoeg was om betalingen te verwerken. Twee jaar later verdween hij weer.