Trillend stuur voorkomt dat automobilisten in slaap vallen

Een trillend stuur gaat er straks waarschijnlijk voor zorgen dat automobilisten niet meer in slaap vallen. Een Brits bedrijf heeft namelijk camera’s ontworpen die de gezichtsuitdrukkingen van bestuurders kan aflezen. Hierdoor kan er meteen worden ingegrepen wanneer het erop lijkt dat de bestuurder in slaap valt.

Volgens de experts van ARM Holdings in Cambridge kan deze nieuwe technologie levens redden. Het cameraatje wordt geplaatst op de binnenspiegel van de auto en kan op deze manier voortdurend het gezicht van de bestuurder scannen. Als de bestuurder slaperig begint te worden, dan krijgt hij een waarschuwing via het trillende stuur, een trillende stoel of een hoorbaar alarm.

Richard York, voorzitter van ARM, laat aan The Times weten dat de meeste auto-ongelukken worden veroorzaakt door onoplettendheid van automobilisten. Tegenwoordig worden nieuwe auto’s steeds vaker voorzien van allerlei sensoren, bijvoorbeeld om de afstand tussen twee voertuigen te bepalen. Het trillende stuur van ARM zou dus zeker geen gek idee zijn.