Trump: ‘Google beïnvloedt zoekresultaat om slechte berichten over me te tonen’

Google Chrome smartphone

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een hekel aan kritiek, zo blijkt uit zijn regelmatige tirades op Twitter over de ‘fake news media’. En nu ligt ook Google onder vuur. Volgens Trump beïnvloedt de internetgigant namelijk zijn zoekresultaten om negatief nieuws over de president te tonen. Dat meldt The Independent.

Als je zoekt op ‘Trump news’ zou je expres negatieve en schadelijke verhalen over Trump te zien krijgen, aldus de president op Twitter. “Zoekresultaten op Google voor ‘Trump News’ tonen alleen de meningen en berichten van Fake News Media. Met andere woorden: ze beïnvloeden het voor mij en anderen, zodat vrijwel alle berichten en al het nieuws slecht is.”

Daarnaast suggereert de president dat hij de resultaten van de zoekterm ‘Trump news’ heeft bekeken, en geconcludeerd heeft dat ze bijna allemaal links waren. “96 procent van de resultaten van ‘Trump news’ komen van nationale linkse media, erg gevaarlijk”, aldus Trump. Waar hij dat getal vandaan krijgt, is onduidelijk.

Google

Nu kun je je afvragen hoe de zoekresultaten van Google daadwerkelijk tot stand komen. Alle zoekresultaten worden weergegeven op basis van een algoritme, dat rekening houdt met diverse factoren. Veel van die factoren zijn echter niet bekend buiten Google. Verder worden resultaten beïnvloed door je eerdere zoekopdrachten en de websites die je bezocht.

De internetgigant heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging van de president.