Trump en netneutraliteit: Zorgen over voortbestaan ervan groeien onder nieuwe baas FCC

Tijdens de verkiezingscampagne liet Donald Trump al weten geen voorstander te zijn van netneutraliteit. Veel techbedrijven maakten zich dan ook toen al zorgen over het bestaan er van. En die zorgen groeien alleen maar, nu de Federal Communications Commission (FCC) een nieuwe baas heeft gekregen. Ajit Pai is namelijk ook een tegenstander van netneutraliteit. Daarover schrijft onder andere de BBC.

Met netneutraliteit moet al het verkeer op het internet gelijkwaardig worden behandeld. Streamen via Netflix kost je dus even veel als het versturen van een WhatsAppje en bepaald dataverkeer mag ook niet voorgetrokken of achtergesteld worden. Volgens aanhangers van netneutraliteit, bijvoorbeeld Google en Facebook, is dit concept dan ook belangrijk voor de concurrentie onder online bedrijven.

Maar nu groeien de zorgen over het bestaan er van dus. Pai liet na de winst van Trump bij de presidentsverkiezingen al weten dat hij de regels die “investeringen, innovatie en de creatie van banen tegenhouden” wil weghalen. Dat klinkt goed, maar eerder was hij al commissielid van de FCC en stemde hij tegen het versterken van de wetten over netneutraliteit. Niet dat het hielp, aangezien er in 2015 wetten kwamen om netneutraliteit juist te beschermen.

Verkeerde kant

Craig Aaron, baas van de communicatierechtengroep Free Press, zei over Pai: “Hij heeft bij bijna ieder groot probleem dat de FCC voor zijn kiezen heeft gekregen aan de verkeerde kant gestaan. Er is nog nooit een grote fusie geweest die hij niet leuk vond of een publiek veiligheidsvoorstel dat hij niet probeerde te ondermijnen.” Pai was onder meer een voorstander van de samenvoeging van AT&T en Time Warner, die vorig jaar werd aangekondigd.

Ander punt van zorg is overigens dat de Republikeinen sowieso vaak tegen netneutraliteit stemden in het verleden. Onder president Trump hebben zij nu echter de meerderheid, ook binnen de FCC. Dat betekent dat het voortbestaan op losse schroeven kan staan. Wat er nu precies gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, aangezien niemand nog echt concrete voorstellen gedaan heeft. Voorlopig lijkt Trump andere veranderingen in zijn land belangrijker te vinden.