‘Trump wil dat Nederlanders die de VS bezoeken wachtwoorden van sociale media prijsgeven’

Mensen die de Verenigde Staten in willen, moeten mogelijk de wachtwoorden van hun sociale media prijsgeven. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van ambtenaren van de regering-Trump. Ook wil het Witte Huis dat buitenlandse bezoekers contactenlijsten delen en vragen over hun overtuigingen beantwoorden.

De maatregelen zouden moeten bijdragen aan een betere bescherming tegen terrorisme. In december begon de Verenigde Staten al met het opvragen van social-media-accounts van inwoners uit ESTA-landen. Dat zijn landen waarvan inwoners onder voorwaarden zonder een visum naar de Verenigde Staten kunnen reizen. In totaal doen 38 landen mee aan dit programma, waaronder Nederland en België.

Het opgeven van social-media-accounts is op dit moment niet verplicht, maar de regels worden dus mogelijk een stuk strenger. Er waren al plannen om het afgeven van social-media-wachtwoorden onderdeel te maken van een visumaanvraag, in het bijzonder voor mensen uit de moslimlanden die onderdeel waren van Trumps inreisverbod. De nieuwe maatregelen gelden dus mogelijk ook voor alle ESTA-landen, waaronder Nederland.

“Als er enige twijfel bestaat over iemands motieven om naar de Verenigde Staten te komen, moet diegene kunnen bewijzen dat hij met legitieme redenen binnenkomt”, zegt een medewerker van het Department of Homeland Security (DHS) tegen The Wall Street Journal.

Controverse

Een groep van ongeveer vijftig mensenrechten- en vrijheidsorganisaties heeft eerder al zorgen over de plannen uitgesproken. De organisaties noemen de plannen “een directe aanval op fundamentele rechten”, inclusief het recht op vrijheid van meningsuiting.

Daarnaast waarschuwen zij voor tegenmaatregelen van andere landen. Buitenlandse overheden zouden bij binnenkomst van Amerikaanse burgers ook wachtwoorden kunnen eisen.

De plannen van de regering-Trump worden mogelijk vandaag besproken in het Amerikaanse congres. In de Senaat staat een ontmoeting met minister John Kelly van Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid) op de planning.