Dankzij Tryst Energy hebben slimme sensoren geen batterijen meer nodig

We gebruiken al jaren batterijen en accu’s, en die vreten energie. En nu IoT opkomt en we steeds meer slimme apparaten zien, lijkt het er op dat we steeds meer batterijen nodig gaan hebben. Dat is behoorlijk slecht voor het milieu – die energie moet immers eerst opgewekt worden – maar ook behoorlijk irritant. Accu’s moeten opgeladen worden en batterijen vervangen worden. Maar dankzij het Nederlandse Tryst Energy heb je straks nooit meer een batterij nodig.

Tryst Energy is bedoeld voor IoT-apparaten. Met Tryst Light Energy-modules kun je met niets meer dan een klein beetje zonlicht genoeg energie opwekken voor een apparaat. Hierbij is vier uur zonneschijn (met een relatief beperkte lichtsterkte) nodig voor 24 uur aan stroom. Dat is vrij weinig, aangezien daglicht ongeveer 10.000 lux is. En het grote voordeel hiervan is dat je altijd en overal voor energie kunt zorgen, mits het overdag is en de zon dus schijnt.

Tryst Energy

De modules lenen zich voor allerlei doeleinden, vertelt Nick Kiran, die er aan meewerkte. “Er zijn bijvoorbeeld heel veel organisaties die nu een slimme bureaustoel maken, maar daar moet dan een batterij in. Dankzij onze modules hoeft dat dus niet meer. Maar het kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een supermarkt met veel koelkasten. Wil je een koelkast slim maken en hem automatisch laten melden dat hij kapot is of uitstaat, dan kun je dat doen door onze module er in te klikken. Dan hoef je geen kabels te trekken en geen accu’s te vervangen.”

Drie versies

In de basis heb je een printerplaat met daarin de modules ingebouwd. Op de printplaat zijn Bluetooth 4 en NFC aanwezig en je kunt hem als iBeacon gebruiken. Allerlei manieren om draadloos te communiceren met de module dus. Daarnaast zijn er diverse edities, die je extra mogelijkheden bieden. De Environment-editie laat je bijvoorbeeld ook de temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid CO2 in de lucht meten. Hiermee kun je bijvoorbeeld een vriezer van energie voorzien, terwijl je ook direct de temperatuur kunt controleren.

Daarnaast is er een Movement-editie. Dit apparaat meet bewegingen, vindt je locatie en registreert de hoogte waarop je je bevindt. Deze module kun je onder meer gebruiken om op een deur te plaatsen, zodat je zeker weet dat er niemand je kantoor in komt. Je kunt hem echter ook gebruiken om de Hue-lampen van Philips aan te laten gaan als je de deur opent.

“Je kunt hem ook gebruiken om bouwhelmen slimmer te maken. Dan kun je bijvoorbeeld direct zien of Henk zijn helm op heeft en dus aanwezig is, waardoor je dat niet meer apart bij hoeft te houden”, voegt Kiran toe. “Maar de sensor meet ook als er iets op zijn hoofd valt en hij hulp nodig heeft. Zo ben je snel ter plaatse. Dit kan ook wel met batterijen, maar die zijn onbetrouwbaar. Zijn ze leeg en gebeurt er wat, dan zie je dat dus niet.”

Tot slot is er een versie voor ontwikkelaars, die alleen de basis bevat. Hiermee kunnen programmeurs zelf aan de slag om de module aan te passen naar hun wensen. Het is dan ook mogelijk om zelf sensoren in te bouwen.

Kickstarter

Van Tryst Energy is er nu een werkend prototype, maar een echt product komt later pas. “In februari gaan we live met een Kickstarter. Daarmee willen we andere technische bedrijven laten zien dat ze dit systeem ook kunnen gebruiken”, legt Kiran uit. “Een fabrikant van rookmelders kan een module bijvoorbeeld gebruiken als vervanging van een batterij. Dan piept dat ding ’s nachts niet meer omdat hij geen energie heeft.”

Het idee is dan ook dat Tryst Energy de modules niet zelf gaat inbouwen in apparaten. “Wij zijn niet van plan om rookmelders te maken”, zegt Kiran lachend. Andere fabrikanten – en hobbyisten – kunnen hier zelf mee aan de slag, om zo hun eigen oplossingen te maken. Wat de modules precies gaan kosten, is echter nog niet bekend. “Maar we gaan wel zo laag mogelijk zitten. Ze gaan geen 300 euro kosten.”