TU Delft heeft de primeur: eerste waterstof-raceauto ter wereld

De studenten van de TU Delft hebben een uniek kunstje geflikt: als eerste ter wereld hebben ze een raceauto gebouwd die volledig op waterstof werkt.

De Delftse studenten werken al ruim twee jaar aan de waterstof-raceauto, beter bekend als de Forze VI. Het concept van deze racewagen is uniek, want het is de bedoeling dat hij het straks op kan nemen tegen traditionele racewagens met een benzinemotor. Daarnaast hopen de studenten het ronderecord voor waterstofauto’s op de beroemde Nürburgring te verbreken. Dat kunnen we wel aan het team van Forze overlaten, getuige de resultaten die ze boekten met hun vijf vorige bolides.

De Forze VI werd in de zomer van 2013 gepresenteerd, maar vandaag was het dan eindelijk tijd voor de eerste rondjes op het circuit. De waterstofracer werd daarom meegenomen naar Circuit Park Zandvoort. Coureur Leo van der Eijk vertelt hoe de testavond verliep: “We zijn enorm trots dat we als eerste ter wereld met een elektrische waterstof-raceauto op het circuit hebben gereden. We reden één getimede ronde en die was meteen al sneller dan we hadden gehoopt. Dat is mooi voor mij als rijder, maar nog mooier voor het team. Het gaat er namelijk om dat de auto goed werkt.”

De volgende stap volgt op 7 mei aanstaande, want dan test het team de Forze VI op de Nürburgring.