De TU Eindhoven opent in samenwerking met de South China Normal University (SCNU) een innovatielab in Guanghzou, China. De universiteiten richten zich gezamenlijk op de ontwikkeling van zelfreinigende zonnepanelen, ramen als airconditioning en een ‘voelbaar’ tabletscherm.
Het nieuwe Laboratory for Device Integrated Responsive Materials (DIRM) heeft als doel om de doorontwikkeling van functionele polymere materialen mogelijk te maken. Deze materialen zijn ook wel bekend onder de naam ‘responsive materials’ en kunnen via beïnvloeding van licht en temperatuur van functie veranderen.
Vooralsnog blijven grote innovaties op dit gebied uit en komen onderzoekers niet verder dan publicaties in tijdschriften. De 35 onderzoekers in het DIRM-lab zullen zich bezig houden met het onderzoek en de doorontwikkeling van deze materialen, waardoor de eerste prototypes gebouwd kunnen worden.
Dick Broer, wetenschappelijk directeur van het lab en hoogleraar aan de TU Eindhoven geeft aan dat prototypes onmisbaar zijn om investeerders aan te trekken:
Het is makkelijker om investeerders en bedrijven te overtuigen met een werkend prototype dan alleen een idee dat op papier lijkt te werken. We werken toe naar een product dat in de winkels ligt.
In eerste instantie zullen de onderzoekers zich op drie producten gaan richten: een zonnepaneel dat zich kan reinigen, een raam dat dient als airconditioning en een ‘voelbaar’ toetsenbord voor touchscreens.